Çorlu tren katliamında TCDD’yi aklayan bilirkişilere “rüşvet” doğrulandı

Çorlu tren katliamı davasında TCDD yöneticilerini aklayan bilirkişilerin kurumla işbirliğini Ulaştırma Bakanlığı da doğruladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ocak 2020
  • 22:13

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği yüzlerce kişinin yaralandığı tren katliamının faili TCDD yöneticileri ve devlet yetkilileri düzen yargısı tarafından aklanmaya çabalanırken, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınları hakkında soruşturma açılmıştı.

Katliamın faili olan TCDD yöneticilerini aklayarak “kazada sorumlulukları olmadığı” kararı veren bilirkişilerin, TCDD’den geçmişte aldıkları, davayla birlikte “rüşvet” niteliği kazanan ödemeler doğrulandı.

Bilirkişilerden Bekir Binboğa Sıddık Yarman ve Mustafa Karaşahin’e “danışmanlık hizmeti” kılıfıyla daha önceden TCDD tarafından ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Katliamda TCDD’nin sorumlu olmadığına karar veren bilirkişi heyetindeki bu kişilerle, Yüksek Hızlı Tren (YHT) inşa sürecinde 14 ayrı danışmanlık sözleşmesi imzalandığı öğrenildi. Bu bilirkişiler Süleyman Demirel ve İstanbul üniversiteleri döner sermayeleri üzerinden 1 milyon 40 lira aldı.

CHP milletvekili Ali Şeker’in sorusuna Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen yanıt da bu ödemeyi doğruladı. Bu ödemelerin Savronik şirketi yönetim kurulu başkanı Yarman’ın TCDD’den aldığı ihaleleri kapsamadığının da altını çizen Şeker bakanlığın yanıtı şu ifadelerle yorumladı:

“Bakanlık bilirkişi heyetindeki Bekir Binboğa, Sıddık Yarman ve Mustafa Karaşahin’e 14 ayrı danışmanlık sözleşmesi için İstanbul ve Süleyman Demirel Üniversiteleri Döner Sermayeleri aracılığıyla 1.040.000 TL ödendiğini açıkladı. Danışman bilirkişinin ortak olduğu Savronik şirketi aracılığıyla TCDD’den aldığı ihaleler bunun dışında. Mahkeme heyeti, heyet ile idare arasındaki maddi ilişkiler, rapordaki çelişkiler üzerine yapılan itirazları dikkate alarak yeni bir bilirkişi raporu için karar almıştı. Bakanlığın yanıtı, bilinen bu maddi ilişkiyi belgelemiş oldu. Ortada ciddi bir etik sorun vardı. Bu doğrulandı.”