Bursa’da detayları “ticari sır” diye saklanarak ‘şehir dışında’ inşa edilen ‘şehir hastanesi’ açıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, dün düzenlediği basın toplantısıyla kentteki sağlık hizmetlerinde yaşanan aksama başta olmak üzere şehir hastanesinden kaynaklanan sorunlara dikkat çekti.
TTB Merkez Konseyi binasında gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamayı TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz okudu.
“Kamu-özel ortaklığı” projesi olan şehir hastanesinin ‘şehir dışına’ inşa edildiğinin teşhiriyle başlayan açıklamada, hastane açılışıyla birlikte, Bursa Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi’nin kapatıldığı, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin de küçültülüp, birçok hizmeti sunamaz hale getirildiği belirtildi.
“Toplam 399,5 milyon ABD Doları yatırım maliyeti olduğu açıklanan 1355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi hakkındaki bilgilerimiz sınırlı” denilen açıklamada, ihale detaylarının “ticari sır” bahanesiyle kamuoyundan saklandığı dile getirildi. “Yap-kirala-devret” modeliyle sermayeye peşkeş çekilen/çekilecek tutarın öğrenilemediğine değinilen açıklamada, “25 yıl boyunca Bursa Şehir Hastanesine ne kadar ödeme yapılacağını bilen var mı? Bu bilgiler neden gizli tutuluyor?” diye soruldu.
Bir yıllık kirasına 600 yataklı hastane inşa edilebilirdi
“2019 yılı rakamlarıyla yıllık 350 milyon TL’nin üzerinde kira ve hizmet bedeli ödemesi yapılacağı” yönünde bilgi alındığı ifade edilen açıklamada, “Bursa Şehir Hastanesi’nin yalnızca bir yıllık kirasıyla 600 yataklı bir hastanenin anahtar teslimi yaptırılabileceği anlaşılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Bursa Şehir Hastanesi’nin yüksek maliyeti üzerinde durulan açıklamada, kapatılan ve taşınan hastaneler nedeniyle çıkarılan fatura hakkında şu bilgiler paylaşıldı:
-Kapatılan Bursa Devlet Hastanesi’nin acil servisi, yoğun bakımları ve hasta odaları için geçmiş yıllarda halktan milyonlarca TL bağış toplanmıştır. Toplanan bağışlarla yenilenen hastane kapatılmış, kaderine terk edilmiştir.
-Kapatılan Bursa Devlet Hastanesi’nin hemen yanına bağışla yaptırılan ve sonradan Sağlık Bakanlığı bütçesinden büyük harcamalarla desteklenerek onkoloji konusunda 3.basamak tıbbi tanı/tedavi hizmeti sunan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi neredeyse terk edilmiş durumdadır. Bu hastaneden 30’un üzerinde uzman hekim Bursa Şehir Hastanesi’nde görevlendirilmiş, Hastanedeki birçok bölüm kapatılmıştır.
-2017 yılında temeli atılan ve 2019 yılında açılacağı söylenen 750 yataklı Acemler’deki devlet hastanesi inşaatı “ödenek yokluğu” gerekçe gösterilerek durdurulmuştur. 2017 yılında kamuoyuna yapılan duyurularda Zübeyde Hanım Doğumevi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin bu hastaneye taşınacağı açıklanmasına karşın söz konusu hastaneler Bursa Şehir Hastanesi’ne taşınmıştır.
Hastaneye kadar uzayacak Bursaray için 600 milyon liralık kaynak
Bunların yanı sıra, hastaneye ulaşımın da büyük bir yüke dönüştüğünün altı çizilen açıklamada, hastaneye ulaşacağı planlanan Bursaray için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden 600 milyon lira kaynak ayrıldığına değinildi.
Ulaşım sorunu nedeniyle tedavi edici sağlık hizmetlerinde aksama olacağı belirtilen açıklamada, merkezdeki hastanelerin kapatılmasının ve ulaşım zorluğunun özel hastanelere yönelmeye sebep olacağı üzerinde duruldu. Devamında, şehir merkezindeki bir özel hastaneler grubunun AKP milletvekiliyle olan bağına dikkat çekildi.
Bursa Şehir Hastanesi’nin açılışıyla birlikte sağlık çalışanlarının daha fazla iş yüküyle karşılaşacağı, farklı hastanelerden hekimlerin hastanede ek olarak geçici göreve maruz bırakıldığı belirtilerek bunun yaratacağı sorunlara dikkat çekildi, sağlık hizmetlerinin aksayacağı vurgulandı.
Hekimler CEO direktifiyle hastanenin yönetilmesinden rahatsız
Açıklamada son olarak Bursa Şehir Hastanesi’nin yönetilmesine dair sorunlardan bahsedildi. Pek çok belirsizlik ve yetersizlik olduğu ifade edilen açıklamada, şirket CEO’sunun hastane yönetemeyeceği vurgusuyla şöyle denildi:
“Bursa Şehir Hastanesi’nde de sağlık çalışanı sayısı yetersizdir ve hangi kadroda kaç kişinin naklen ve geçici görevle görevlendirildiği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklanmamaktadır. Radyoloji teknisyenleri başta olmak üzere sağlık teknisyenlerinin Bursa Şehir Hastanesi’nde nerede istihdam edilecekleri, hangi işleri yapmak zorunda kalacakları şimdilik belirsizdir. Sağlık çalışanları kişisel ulaşım maliyetlerinin artmasından ve başhekimin yetkisinin kısıtlanmasından yakınmakta; şirket yetkilisi CEO’un direktifleriyle hastanenin yönetilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirmektedir.”