Bilkent Şehir Hastanesi açıldı: Hastalar da emekçiler de mağdur!

Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılması ile kapatılan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yemekhanesinde çalışan 400 emekçi işsiz kaldı. Ayrıca, şehir hastanesinde uygulanan hantal prosedürler nedeniyle hastaların sağlığı tehlikeye atılıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Mayıs 2019
  • 08:41

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın “hayalim” dediği ve pek çok eksikliğe rağmen yerel seçimler öncesinde açılan Bilkent Şehir Hastanesi, beraberinde bir dizi sorunu da gün yüzüne çıkardı. Şehir hastanesinin açılması nedeniyle kapatılan hastanelerde emekçiler işsiz kaldı. Ayrıca, şehir hastanesinin prosedürleri nedeniyle bir dizi işlemde aksama ve gecikme yaşandı.

Numune kapatıldı, 400 emekçi işsiz kaldı

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılması nedeniyle kapatılan Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden acele ile taburcu edilen hastaların ardından hastane personeli de mağduriyet yaşadı.

Numune’nin kapanması ile taşeron firmaya bağlı yaklaşık 400 yemekhane personeli kapının önüne konuldu. Bilkent Şehir Hastanesi’nde “ihtiyaç olmadığı” belirtilerek işten çıkartılan yemekhane personelinin ardından hastanenin tamamen boşaltılması ile güvenlik hizmetlerinden sorumlu onlarca personel de işsizlik tehdidi ile karşı karşıya kalacak.

“Hantal prosedür yüzünden işler aksıyor”

Bilkent Şehir Hastanesi’ndeki işleyiş de hastaları mağdur ediyor. Yap-işlet-devret yöntemiyle hastaneyi yapan ve 25 yıl süreyle işletmeciliğini üstlenen CNN Holding’in uyguladığı prosedür nedeniyle, acil ameliyatlar dahil yapılacak her türlü işlem öncesinde 911 hattının aranması gerekiyor. Bu da hastaların bekletilmesine ve sağlıklarının tehlikeye atılmasına yol açıyor.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç, 911 protokolünden kaynaklanın gecikmeleri şöyle anlattı: “Klimanız da bozulsa, sedye de gerekse bu şirket hattını aramak zorundasınız. Bilkent’te görevli hekimler bu hatta yaşanan aksaklıklar sebebi ile hastaların sağlığının tehlikeye atıldığına dikkati çekiyor. Anlatılanlara göre, acil servise bir hasta geliyor. Hekim tomografi çekip hastayı bir an evvel ameliyata almak istiyor fakat ilk yapılması gereken 911 numaralı şirket hattını arayıp, hastayı tomografiye götürecek personeli çağırmak. Personel yetersizliği ve hastanenin abartılı büyüklüğü sebebi ile uzun süre bekleniyor. Ardından gelen personel hastayı tetkik için götürüyor. Hastane çok büyük olduğu için yine zaman kaybı yaşanıyor.

Tomografi çekildikten sonra da gecikme devam ediyor. Sonucun hekimin ekranına düşmesi için de beklemek gerekiyor. Sonuca bakan hakim örneğin acilen hastanın ameliyata alınması gerektiğine karar verirse tekrar 911’i arıyor. Bu kez de hastanın ameliyathaneye indirilmesi için bir personel isteniyor. Personelin gelmesi, hastanın hazırlanması, ameliyata giriş derken saatler geçiyor.”

Acil vakalarda dakikaların dahi önemli olduğunun altını çizen Karakoç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bilkent açılmadan önce bu işler büyük bir hızla yapılırdı. Şimdi ise CCN Holding’in hantal prosedürleri yüzünden işler aksıyor.”