Alman basınında Filistin riyakarlığı

Siyonist İsrail’in Filistin’e dönük saldırıları soykırım boyutlarına ulaşmışken, Alman basını “İsrail seviciliği” yapıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ekim 2023
  • 15:30

Alman devleti, dünyanın her hangi bir yerinde patlak veren savaş ve çatışmaları vesile ederek militarizmi tırmandırıyor.

Almanya’daki uygulamalar ve basının kin kusan yayın çizgisi bunun net bir göstergesidir. Gösteriler yasaklanıyor, insanlar tutuklanıyor. Örneğin son dönemde Kassel‘de 100 gösterici göz altına alındı, Berlin‘de polis göstericilere sert bir şekilde saldırdı, Frankfurt’ta ise göstericilere gaz sıkıldı. Filistin’le dayanışma gösterileri yasaklanırken, İsrail yanlısı gösteriler ve eylemler devlet tarafından teşvik ve destekle karşılanıyor.

Alman devleti ikiyüzlü bir tutumla, demokratik bir hak olan gösteri ve eylem hakkını, İsrail’le dayanışmak adına bu şekilde ihlal ediyor.

Alman meclisinde sadece İsrail’de hayatını kaybedenler anılıyor, Filistin halkından bir tek kelimeyle bahsedilmiyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz “Ortadoğudaki misyonumuzun farkındayız. İsrail bizim için stratejik bir önem taşıyor” diyerek İsrail’in Filistin’e dönük saldırılarında yerini ve rolünü göstermiş oldu.

Frankfurt Kitap Fuarın’da Filistin gerilimi

Frankfurt’ta her yıl düzenlenen Kitap Fuarı’nın açılış konuşmasını Slovenyalı filozof Slavoj Zizek yaptı. Spiegel dergisinden alınan habere göre Zizek, “Hamasın İsrail halkına yönelik yaptığı saldırıyı yargılıyorum. Fakat aynı zamanda Filistin halkını anlamak ve dinlemek gerek. Eğer bu kavgayı anlamak istiyorsak, arka plandaki nedenlerini görmemiz gerek. Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu’da barışı sağlamak mümkün değil” dedi. Zizek’in bu sözleri salonda dinleyicilerin büyük tepkisiyle karşılandı. Zizek sözlerine “İsrail-Filistin sorununa analiz yasağı getirmeyi ayrıca kınıyorum” diyerek devam etti. Bunun üzerine dinleyiciler salonu terk ettiler. Hessen antisemitizm görevlisi Uwe Becker, Zizek’i Hamas’ın saldırılarını hafife almakla eleştirdi.

Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth (Yeşiller Partisi) ise, Hessenschau gazetesine verdiği demeçte “Hamas’ın yapmış olduğu saldırı tam bir barbarlıktır. Bu saldırı, Yahudilere karşı, sadece Yahudi inancına mensup oldukları için yapılmıştır” dedi. Roth’un Filistin’in 75 yıldır işgal altında tutulması ve Siyonist İsrail tarafından talan edilmesi gerçeğini riyakarca inkar etmesi, Hessenschau gazetesi tarafından öne çıkarıldı.

Filistinli yazar Adania Shiblis’in “Bir Ayrıntı” adlı romanı bu yılki kitap fuarında edebiyat ödülüne layık görüldü. Fakat kendisine layık görülen ödül antisemitzm suçlamasıyla verilmedi.

Berliner Tageszeitung yaz aylarında alınan ödül kararına karşı tepkisini açıklamıştı. Jüri üyesi WDR gazetesi çalışanı Ulrich Noller, jüriyi bu karardan dolayı terk etmişti.

Bremen’de Filistin’le dayanışma gösteri yasaklandı

Bremen’de 20 Ekim Cumartesi günü “Free Palästine” (Filistine Özgürlük) şiariyla yapılması planan miting belediye tarafından yasaklandı. Tageschau.de’de yayınlanan habere göre, yasağın gerekçesi olarak, eylemi planlayan grubun sosyal medyada İsrail devletinin var olma hakkını tanımaması gösterildi. Kitlesel katliamdan geçirilen Filistin halkının tek bir can kaybından bahsetmeyen Tageschau.de, 19 Ekim günü yayınladığı haberde Hamas’ın saldırısı sonucu İsrail’de bulunan 28 Fransız vatandaşının öldüğünü bildirdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt