Dünya’da Filistin halkıyla dayanışma eylemleri

Siyonist İsrail’in Filistin halkını hedef alan saldırıları birçok ülkede yapılan eylemlerle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ekim 2023
  • 19:00

Siyonist İsrail rejiminin Filistinli direniş güçlerinin gerçekleştirdiği eylemi bahane ederek Gazze’de işlediği savaş suçları günden güne ağırlaşıyor. Batılı emperyalistlerin desteğini de arkasına alan Siyonistlerin saldırıları soykırıma dönüşüyor. 17 Ekim gecesi Gazze’deki hastaneyi bombalayarak 500’den fazla kişiyi katletmeleri, emperyalist/Siyonist güçlerin barbarlıkta sınır tanımadıklarını birkez gösterdi. İsrail’in savaş suçlarına kalkan olan batılı emperyalist devletler kendi ülkelerinde ise polis terörü estirerek eylemleri yasakladılar. Ancak tüm yasaklara ve medya tekellerinin gerçekleri çarpıtmasına rağmen yüzbinlerce kişi dünyanın dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma eylemlerine katıldı.

ABD

Binlerce eylemci, direnen Filistin halkı ile dayanışmak için ABD'nin başkenti Washington’da toplandı. İsrail saldırılarında ölü sayısı artmaya devam ederken Beyaz Saray'ın önünden geçen kitle "Özgür Filistin!" sloganları attı. Ülke genelinde ise Los Angeles, New York ve Arap nüfusun yoğun olduğu Dearborn ve Michigan kentleri başta olmak üzere, birçok kentte Siyonist İsrail’in vahşi saldırıları protesto edildi. Eylemlere katılan kitleler Filistin’e destek verdi.

İngiltere

Binlerce emekçi, cumartesi günü Londra'nın merkezinde yürüyüş yaparak, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukaya son vermesi çağrısında bulundu. Filistin bayrakları ve "Özgür Filistin!" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, Oxford Circus yakınında toplanarak İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın resmi konutu ve ofisi olan Downing Street'e doğru ilerledi.

Birleşik Krallık'ta, polisin Hamas'a destek veren herkesin tutuklanabileceği yönündeki küstahça tehditlerine rağmen Londra'nın yanı sıra kuzey İngiltere'de Manchester, İskoçya'da Edinburgh ve Glasgow gibi kentlerde düzenlenen mitinglerde Siyonist rejim protesto edildi.  

Almanya

Berlin’de toplanan yaklaşık 1000 kişilik kitlenin eylemi polis tarafından yasaklandı. Demokratik haklarını savunarak yasağa karşı gelen göstericilerin bir kısmına polis saldırdı. İsrail’in işlediği savaş suçlarının arkasında duran Alman hükümeti, demokratik haklarını kullanmak isteyenlere şiddetle saldırarak gösteri hakkını ayaklar altına aldı. 

Frankfurt’ta da cumartesi günü yapılmak istenen Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yasaklandı. Köln ve Düsseldorf’ta ise eylemlere şimdilik saldırılmadı. Gazze’de hastanenin bombalanması üzerine Köln ve Berlin’de eylem çağrıları yapıldı. 

Fransa

Perşembe günü Paris'te Filistin halkına destek amacıyla düzenlenen “yasaklı mitingi” dağıtmak için Fransız polisi göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak saldırdı. Macron'un İçişleri Bakanı, Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini, "kamu düzeninde rahatsızlık yaratabileceğini" öne sürerek yasaklamıştı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaş suçları işleyen Siyonistlerin safında yer almakla kalmıyor, eylemleri yasaklayarak Filistin halkını hedef alan soykırımcı saldırının protesto edilmesini de engellemeye çalıyor. Ancak yasaklara rağmen kitleler Fransa’da sokaklara çıkarak Filistin halkıyla dayanışma şiarlarını yükseltiyorlar.  

Hollanda

Pazar günü binlerce kişi Filistin’e destek vermek amacıyla Hollanda’nın başkenti Amsterdam sokaklarında yürüdü. Eylemciler Amsterdam'ın merkezindeki meydanı Filistin bayrakları ve "Özgür Filistin!", "Savaşı durdurun!" ve "Gazze'ye saldırıyı durdurun!" yazılı pankartlarla doldurdu. Yürüyüşün başlangıçta Amsterdam'ın eski Yahudi mahallesinde bitmesi planlanmıştı. Ancak bu eylem, “çatışmayı önlemek” adı altında bir hafta boyunca yasaklandı.

İtalya

Başkent Roma'da düzenlenen eylemde dev bir Filistin bayrağı taşıyan göstericiler İsrail’in katliamlarını protesto etti. Filistin halkıyla dayanışma sloganları atan göstericilere polis saldırdı. Polis saldırısına karşı direnen eylemcilerden bazıları gözaltına alındı.

Yunanistan

Başkent Atina ve Selanik gibi büyük şehirler başta olmak üzere, Yunanistan’ın dört bir yanında Filistin halkıyla dayanışma eylemleri gerçekleştirildi. Hastane saldırısının ardından Selanik’teki köprü üzerinden Filistin bayrağı sallandıran göstericiler, dayanışma eylemlerini çoğaltma çağrısında bulundu. Hafta boyunca Yunanistan genelinde demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve gençlik örgütleri eylemlere devam edeceklerini açıkladı.

Yunanistan’da önümüzdeki günlerde yeni eylemler yapılması planlandığı bildirildi: Atina, Zakintos, İkaria, Kefalonya, Larissa, Midilli, Nafplio, Patras, Pyrgos ve Siros’ta 19 Ekim Perşembe günü; Selanik, Agrinio, Arta, Dedeağaç, Volos, İkaria, Kavala, Korfu, Gümülcine, Korint, Preveze, Ptolemaida, Sakız Adası'nda 20 Ekim Cuma günü; Vathi, Samos, Drama, Seres ve Kozani’de ise 21 Ekim Cumartesi günü eylemler gerçekleştirilecek.