Lozan’da Filistin halkıyla dayanışma eylemi

İsviçre'nin Lozan kentinde Filistin halkıyla dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ekim 2023
  • 10:30

Günlerdir Filistin topraklarında ve özelikle Gazze’de Siyonist-faşist İsrail devletinin gerçekleştirdiği soykırım düzeyindeki katliam, dünya halkları tarafından nefret ve öfkeyle karşılanıyor. Ukrayna savaşı örneğinde olduğu gibi; başta ABD ve AB’nin İsrail’e desteği, medya kapsamında yaratılan dezenformasyon ve yalan haberlerin yanı sıra, Filistin halkıyla dayanışma eylemlerinin yasaklandığı bir dönemden geçiliyor. Eylemlerin izinli olduğu kentlerde ise binlerce kişi öfkesini meydanlarda haykırıyor. 

İsviçre’nin birçok kentinde de Filistin eylemlerine yasaklar getirildi. Yakın zamanda izinli olan en büyük yürüyüş Cenevre’de 6 bin kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde geçmişti. 

19 Ekim Perşembe günü ise, POP (Halkçı İşçi Partisi) gençliğinin inisiyatifiyle Lozan’da bir eylem ve yürüyüş düzenlendi. Buluşma yeri olan Riponne’da bir araya gelen kitle giderek kalabalıklaştı, alan adeta dolup taştı. Siyonistlerin barbarlığına duyulan öfke ve alandaki kitlenin büyük çoğunluğun gençlerden oluşması, bitmez tükenmez bir enerjiye dönüştü. Alan aynı zamanda Filistin renklerine büründü, bayraklarla donatıldı. 

Yürüyüş öncesi meydanda konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmacılar arasında POP’un dışında, Yeşiller Partisi ve Sosyalist Parti temsilcileri de vardı. Konuşmalar önden planlandığı için diğer katılımcılara konuşma izni verilmedi. Kitlenin geniş katılımı ve ses cihazının yetersiz kalmasından kaynaklı konuşmalar yeterince net anlaşılmıyordu. 

Konuşmalar bittikten sonra Riponne Meydanı’ndan çıkarak, Lozan merkezindeki Belediye Binası’na kadar yüründü ve oradan tekrar Riponne Meydanı’na dönüş yapıldı. Eylem boyunca İngilizce ve Fransızca “Yaşasın Filistin!”, “Filistin yaşayacak, Filistin kazanacak!”, “Katil İsrail!”, “İsrail Filistin’den defol!”, "Hepimiz Filistinliyiz!" sloganları sıklıkla atıldı. Yürüyüşte sloganlara eşlik eden bir bando da yer aldı. Eyleme İsviçreli sol partilerin yanı sıra İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) ve Kürt hareketi de katılım sağladı.

Kitle Riponne Meydanı’na döndükten sonra slogan atmaya devam etti. Cumartesi günü yapılacak olan Filistin halkıyla dayanışma yürüyüşüne çağrı yapılarak eylem bitirildi. 

 

Kızıl Bayrak / Lozan