504. F Oturması: Adnan Öztel serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu şube binasında düzenlen basın toplantısıyla hasta tutsak Adnan Öztel'in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Kasım 2021
  • 17:43

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsak Adnan Öztel’in serbest bırakılmasını istedi.

Şube Binasında saat 13.30’da düzenlenen toplantıda yapılan açıklamada çıplak arama saldırısının, Resmî Gazete yayınlanan kararla “detaylı arama” olarak isminin değiştirildiği belirtilerek resmen kabul edildiği ve kitle duyarlılığıyla bu saldırının püskürtülebileceği ifade edildi.

Açıklamada hasta tutsak Öztel hakkında şunlar ifade edildi:

“Halen Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan 51 yaşındaki Adnan Öztel; ileri derecede Behçet hastası olup bu hastalığa bağlı olarak ileri derecede görme kaybı ve diş problemleri yaşamakta ancak halen gerekli tedaviler uygulanmamaktadır. Vasisi N. Çelik tarafından verilen bilgiye göre; Tutuklandığında sağlık sorunu bulunmayan Adnan Öztel, 2010 yılından bu yana Behçet hastası olup, hastalık gözlerini etkilemiş ve tedavi yapılmadığı için bugün körlükle karşı karşıyadır. Öztel’e, 2010 yılında sevk edildiği 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde 16 ay boyunca tanı konulamamış, gözündeki ödem için ilaç vermekle yetinilmiştir.  2011 yılı sonunda, Behçet hastalığı şüphesiyle tetkiklerinin yapılması için hastaneye gelmesi istenmiş ancak hapishane yönetimi ancak 5 ay sonra Öztel’i hastaneye götürmüştür. Adnan Öztel’in tedavisine ancak 2012 Nisan ayında başlanılabilmiştir. Tedaviye geç başlanması hastalığın hızla ilerlemesine ve gözlerinde ciddi hasarlar oluşmasına neden olmuştur. Son 6 aydır, hastalığı uygulanan tedaviye yanıt vermediğinden, ölümcül yan etkileri olan yeni bir tedaviye başlanmıştır.”

Covid-19 salgını karşısında da Öztel’in daha dezavantajlı olduğu vurgulanan açıklamada şunlar vurgulandı:

“Hapishane koşullarında tedavisi yapılamadığı halde halen hapiste tutuluyor olmasının, Öztel’în sağlığı yanında yaşamını da tehdit eden sorunlara neden olduğunu ve bu aşamada acilen serbest bırakılarak tedavisine imkân sağlanmasının zorunluluk olduğunu göstermektedir”

Adnan Öztel’in vasisi Neriman Özçelik’te Adnan Öztel’in serbest bırakılmasını isteyen bir konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul