502. F Oturması: Ayşe Özdoğan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 502. F Oturması'nda hasta mahpus Ayşe Özdoğan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Kasım 2021
  • 13:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 502. F Oturması’nda hasta mahpus Ayşe Özdoğan’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da düzenlenen şube binasında basın toplantısında yapılan açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin  05 Mart 2013 tarihide Türkiye kararını görmezden gelmeye devam edildiği hatırlatılarak Ayşe Özdoğan hakkında şunlar ifade edildi:

“4. evre Maksiller Sinüs kanseri olan Ayşe Özdoğan, halen Antalya Döşemealtı L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmaktadır.

Kanser teşhisi ile bir hafta sonra ameliyat olacağına dair raporlar mahkemeye  sunulmuş olmasına rağmen 14 Aralık 2019 tarihinde yapılan karar duruşmasında tutuklanan Ayşe Özdoğan, yapılan itiraz üzerine ve sağlık durumu gözetilerek 26 Aralık 2019 tarihinde serbest bırakılmıştır. Serbest bırakıldıktan bir hafta sonra ameliyat olmuş, tedavisi ve bakımı ailesinin özeni ve desteği ile devam etmiş olmasına rağmen hastalığı ilerlemiş, Özdoğan tek başına  kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelmiştir.

Verilen hükmün Temmuz 2021 ‘de kesinleşmesi üzerine hükümlü durumuna gelen Özdoğan hakkında avukatları derhal infaz ertelemesi talebinde bulunmuş ancak bu talep reddedilmiş ve Özdoğan 2 Ekim  2021  tarihinde  tutuklanarak Denizli  T Tipi Hapishanesine konulmuştur.  Burada, hastalığı nedeniyle yiyemediği halde acılı ve baharatlı yemekler verilmiş, bu nedenle 1 haftada sadece 3 öğün yemek yiyebilmiştir.

8 Ekim’de, Denizli’deki hastanelerin tedavi imkanlarının  yetersizliği nedeniyle  Akdeniz Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesine sevki uygun görülmüş ve Antalya Döşemealtı L Tipi hapishanesine gönderilmiştir. 25 gündür karantina koğuşunda tutulmaktadır."

Ayşe Özdoğan’ın hapishanede ölüme hızla yaklaştığı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha; ağır hasta mahpus Ayşe Özdağan ve  tüm ağır hasta, engelli , yaşlı ve çocuklu kadın mahpusların , sağlık ve yaşam haklarının korunması için serbest bırakılmalarını istiyor,  kamuoyunu duyarlılığa ,  yetkilileri göreve çağırıyoruz”

Kızıl Bayrak / İstanbul