435. F Oturması: C.S.H. Çelik serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 435. F Oturması eyleminde hasta tutsak Cengiz Sinan Halis Çelik’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Temmuz 2020
  • 14:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 435. F Oturması eyleminde hasta tutsak Cengiz Sinan Halis Çelik’in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da sosyal medya hesabından paylaşılan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin ve İHD üyesi Nuray Şimşek okudu.

Salgın sürecinde hapishanelerde yaşam hakkına yönelik ihlallerin gerçekleştiği vurgulanan metinde Çelik hakkında şunlar ifade edildi:

“Cengiz Sinan Halis Çelik henüz 22 yaşındayken 1996’da Ağrı’da yaralı olarak tutuklanır burada tutuklu bulunduğu süre içerisinde gördüğü ağır işkencelerden sonrası epilepsi hastalığı başlar. Kafasında ve omuriliğinde bulunan şarapnel parçaları felç riski taşıdığı için alınmıyor, şarapnel parçalarının baskı oluşturması nedeniyle epilepsi nöbetleri daha sık ve uzun süreli oluyor. Düzenli tedavi gerektiren bu rahatsızlığı tedavi edilmez. 97’den beri farklı hapishanelerde yatan Cengiz Sinan  Metris R tipi hapishaneye mesane kanseri için getirildiği dönem hapishanede adli bir tutuklu tarafından 22 yerinden şişlenerek ölümcül yara alır. Bu yaralanma akabinde sol ayağına platin takılan Cengiz Sinan ayağındaki kemik kaynamadığı için omurilikten yapılan iğne sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum edilmiştir. Tekerlekli sandalye ile yaşamına zor koşullarda devam ederken, kanser tedavisi ise sürekli değiştirilen hapishanelerden kaynaklı yarım kalarak devam ettirilmemiştir…Onkoloji doktorunun verdiği ilaçlar cezaevi doktoru tarafından bunlara gerek yok denilerek verilmemiştir. Mesane kanseri, ağır epilepsi, ileri düzeyde kemik erimesi bulunmaktadır, geçirdiği bir epilepsi krizinden sonra ayıldığında ise jandarma tarafından taciz edildiğini fark eder buna tepki gösterdiğinde jandarmanın kendisine güldüğünü ve sözlü tacize devam ettiğini belirtir. Şu an Silivri 5 nolu hapishanede tutulmakta olan Cengiz Sinan Halis Çelik 14 günlük karantinaya alınmıştır.”

Metnin devamında ablasının Çelik’in serbest bırakılmasını isteyen ifadelerine yer verildikten sonra Çelik ve hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul