430. F Oturması: Abdülkadir Fırat serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 430. hafta F Oturması’nda hasta tutsak Abdülkadir Fırat’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Haziran 2020
  • 15:24

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 430. hafta F Oturması’nda hasta tutsak Abdülkadir Fırat’ın serbest bırakılmasını istedi.

“Sessiz kalmayalım ölümlere engel olalım”

Sosyal medyada yayınlanan açıklamada, Hapishane Komisyonu üyeleri Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin’in basın metnini okudu. Covid-19 salgını üzerine önlem almak bir yana mahpuslar üzerinde tecridin derinleştirildiği vurgulanan açıklamada, “Dışarı ile bağlantısı olmadan yaşama direnen mahpusların böyle korunmadan uzak bırakılmasına, özellikle hasta mahpusların ölüme terk edilmesine sessiz kalmayalım, ölümlere engel olalım” denildi. 

Salgın, yaşı ve hastalığı nedenleriyle Fırat serbest bırakılmalı

Açıklamanın devamında Abdülkadir Fırat hakkında şu ifadeler yer aldı:

“Abdülkadir Fırat, Aralık/2013 yılında, Urfa/Ceylanpınar'da gözaltına alınarak tutuklanır. Kısa bir süre Urfa E Tipi Hapishanesinde tutulduktan sonra Bayburt M Tipi Hapishanesine sevk edilir.

“60 yaşın üzerinde olan Abdülkadir Fırat, tutuklanmadan yaklaşık bir yıl önce tıbbi ifade ile Serebrovaküler olayı (SVO); halk arasında ‘inme’ denilen sağlık sorunu yaşamıştır. Vücudunun sağ tarafı hiç tutmadığı gibi sol tarafında da güç kaybı mevcuttur. Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu önce verdiği raporda ‘Sağ tarafının 4/4 engelli olduğu, tek bastonla kısa süre ayakta durabildiği, düzenli nörolojik kontrolleri yapılarak hapiste tek başına kalabileceği’ yazılıdır. Bir süre sonra verdiği raporda ise kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için tek başına kalamayacağını belirtilir. Bunun üzerine Metris Hapishanesine getirilen Abdülkadir Fırat, Adli Tıp Kurumu (ATK)’na götürülür. ATK ise dışarı çıkması için olumlu rapor vermez.”

Halen Tekirdağ 1 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Abdülkadir Fırat’ın durumunun ilerleyen yaşının da etkisiyle ağırlaştığı belirtilen açıklamada Fırat’ın ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul