432. F Oturması: Deniz Yıldırım serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 432. F Oturmasında hasta tutsak Deniz Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Temmuz 2020
  • 15:14

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 432. F Oturması’nda koronavirüs (Covid-19) hastalığına yakalanan kanser hastası tutsak Deniz Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da sosyal medya hesabından  paylaşılan videoda basın metnini Hapishane Komisyonu’ndan Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Hapishanelerde Covid-19 salgını sürecinde yaşam hakkına yönelik ihlallerin açık bir şekilde görüldüğü vurgulanan açıklamada, hasta tutsak Deniz Yıldırım hakkında “Deniz Yıldırım 2015 yılının sonunda hakkında açılan bir kamu davası gerekçesiyle Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumu’na getirilmiş, 29 Mart 2016’da kesinliği halen belirlenemeyen bir söylem üzerine Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmiştir” bilgisi hatırlatıldı. Yıldırım’ın adil yargılanma hakkının gasp edildiğine dikkat çekilerek iki buçuk sene boyunca hakkında bir dosya açılmadığı, bunun sonunda ise “kaçma ihtimali” bahanesiyle tüm duruşmalarının ertelendiği ifade edildi.

"Koronavirüs tedavisi tamamlanmadan cezaevine geri gönderildi"

Açıklamanın devamında, Yıldırım’ın cezaevinde kansere yakalandığına da değinilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Cezaevinde kaldığı süreçte cezaevi koşullarının da etkisiyle 31 Ocak 2020’de hastaneye kaldırılmış ve 2-3 senedir kanser olduğu teşhisi konmuştur. 3 Şubat’ta ameliyata alınan mahpusun ailesine bu süreçte sağlık durumuna dair bir bilgi verilmemiş, ailesi kendi çabalarıyla Deniz Yıldırım’ın kanser olduğunu öğrenmiştir. Teşhis sonrası Deniz Yıldırım’ın serbest bırakılması için her türlü çabanın gösterilmesine karşın öncesinde kaldığı Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na yeniden sevk edilmiştir. Kanser sebebiyle kalın bağırsağının bir buçuk metresini kaybeden Deniz Yıldırım şu anda da ince bağırsağı dışarıda bir şekilde hayatını devam ettirmektedir. Tüm bunların üzerine 23 Haziran’da Covid-19 sebebiyle Deniz Yıldırım hastaneye kaldırılmış, ancak ailesine yine haber verilmemiştir. Telefonla görüşme günleri olan 24 Haziran günü kendisinden haber alamayan aile kanser hastası olması sebebiyle endişelenmiş ve başka bir mahpusun ailesi aracılığıyla Deniz Yıldırım’a Covid-19 teşhisi konulduğunu öğrenmiştir.”

Deniz Yıldırım’ın koronavirüs tedavisinin de yarım bıraktırıldığı ve 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü Elazığ  Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildiği ifade edilen açıklamada, “Kanser olması sebebiyle koronavirüs bakımından da risk altında olan hasta mahpus Deniz Yıldırım’ın yaşama hakkı tehdit altındadır.” denilerek Yıldırım’ın sağlığa erişim hakkının elinden alındığına dikkat çekildi.

Açıklama, Deniz Yıldırım ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istenerek bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul