377. F Oturması: Nizamettin Yılmaz tahliye edilsin!

377. F Oturması eyleminde akciğeri iflas eden Nizamettin Yılmaz’ın gerekli tedavisinin yapılabilmesi bir an önce için serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2019
  • 17:44

F Oturması eyleminin 377. haftasında bir kez daha İHD İstanbul Şubesi önünde hasta tutsaklar için gerçekleştirilen buluşmada Nizamettin Yılmaz’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Saat 13.30’da yapılan eylemde, “Hasta mahpus Nizamettin Yılmaz serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartları açıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Taylan Bekin; Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin dağıtımcısı olan Nizamettin Yılmaz’ın en son 8 Mart 2018 tarihinde gözaltına alınarak tutuklandığını aktararak açıklamaya başladı.

Mardin E Tipi Cezaevi’nde tutulan Yılmaz’ın tecrite karşı başlatılan açlık grevine katıldığını ve 87 gün boyunca eylemini sürdürdüğünü belirterek yaşadığı sağlık sorunları hakkında ise şu bilgileri verdi: “Açlık grevlerinin sonlandırılmasından sonra revir doktorunun muayenesinde tırnaklarının şişmesi ve morarması üzerine Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Bu hastanede yapılan muayenede ve tetkiklerde akciğerinin tamamen iflas edildiğinin anlaşılması üzerine Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde hastane doktoru Yılmaz’a ‘akciğerinin tamamen bittiğini sadece küçük bir parçanın kaldığını ve onun da kistle kaplı olduğunu’ söylemiştir. Ayrıca doktor yine kendisine akciğerinin tamamen iflas etmesinden dolayı her an birden nefesinin tutulup ölebileceğini, hayatının ciddi bir tehdit altında olduğunu söylemiştir. Yılmaz’ın akciğerinin tamamen iflas etmesinden dolayı yaşadığı nefes darlığı, hapishanenin fiziksel koşulları da göz önüne alındığında hayati riski artmaktadır. Zaten hastane doktoru da bu durumda hapishanede kalamayacağını söylemiştir.”

29 Mayıs’ta cezaevine gönderilen Yılmaz’ın hapishane koşulları nedeniyle nefes almakta dahi zorlandığını, birlikte tutulduğu arkadaşlarının yardımı ile ihtiyaçlarını karşılayabildiğini aktardı. Buna karşın alınan kan örneklerinin sonucu Ankara’dan dönmediği halde Adli Tıp Kurumu’nun tahliye talebini reddetmesini teşhir etti.

Son olarak 26 Haziran Çarşamba günü görülecek karar duruşmasında Yılmaz’ın gerekli tedavi koşullarına kavuşması için derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak açıklamayı sonlandırdı.

Eylem, “Nizamettin Yılmaz serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla sonlandırıldı.