375. F Oturması İbrahim Halil Güngör için

F Oturması eyleminin 375. haftasında İbrahim Halil Güngör’ün sağlık durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2019
  • 13:14

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen F Oturması eyleminin 375. haftasında hasta mahpus İbrahim Halil Güngör’ün sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eylemde komisyon adına basın açıklamasını Hatice Onaran okudu.

Tecrite karşı açlık grevlerinin sonlandırıldığını hatırlatan Onaran, ancak tutsakların tedavi süreçlerinde ihlallerin yaşandığını belirterek açıklamaya başladı. “Açlık grevinden yeni çıkmış mahpuslar kelepçeli tedaviye zorlanıyor, ring araçlarıyla hastaneye sevk ediliyor, sevk sırasında ise kötü muameleye maruz kalıyorlar” dedi.

Bu uygulamalara son verilmesi ve tedavinin gerektiği gibi yapılabilmesi için bağımsız hekim heyetinin hapishanelere girişine izin verilmesi istendi.

Hastaneye sevki yapılmıyor

Açıklamanın devamında ise hastaneye sevki yapılmayan 74 yaşındaki mahpus İbrahim Halil Güngör’ün durumunu aktardı.

Tutuklanmadan bir süre önce pankreas ameliyatı olmuş, bu ameliyat oldukça ağır geçtiği için tam sağlığına kavuşamadan 2009 yılında tutuklanan ve Kartal H Tipi Hapishanesi’nde tutulan Güngör hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“2011-2013 yılları arasında tedavi amaçlı Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gidip gelen İbrahim Halil Güngör’ün, ilerleyen yaşına bağlı olarak hastalıkları artmış, ikisi i başarısız olmak üzere üç defa anjiyo olmuştur. Haziran 2013'te ise açık kalp ameliyatı olan İbrahim Halil Güngör'ün yüzde 78 engelli raporu bulunmaktadır. Raporunda yer alan hastalıkları şunlardır. Kalp, kronik astım, mide ve bağırsakta iltihaplanmaya bağlı olarak abdominal pelvik ağrı, vücutta kronikleşmiş sinir iltihabı, kulağının birinde tam işitme kaybı, prostat, nöbet şeklinde öksürük ve henüz kesin tanısı konmayan akciğerde kist oluşumu mevcuttur.

İbrahim Halil Güngör, ziyaret ve telefon görüşmesine çıkarken bile yürümekte ve ayakta durmakta zorlanırken, temel ihtiyaçlarını karşılayacak güç ve kuvveti dahi yoktur.”

Buna karşın ATK raporunda “kocama hali olmadığı için hapishanede yaşamını idame ettirebilir” denildiği belirtildi.

Açıklama İbrahim Halil Güngör’ün serbest bırakılması ve tedavilerinin yapılması talebiyle sona erdi.

ATK 2014 raporuna göre karar verdi

İbrahim Halil Güngör’ün yeğeni Mehmet Ali Güngör ise amcasının son dönemde ciddi rahatsızlıklar yaşadığına dikkat çekerek ATK kararını teşhir etti. ATK’nin 2014-2015 dönemindeki raporlara göre karar verdiğini vurguladı.

En doğal tedavi hakkının dahi gasp edilmesine tepki göstererek ölüm olmadan amcasının tedavisinin yapılmasını istedi.

Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “İbrahim Halil Güngör serbest bırakılsın!”, “İnsan haklarıyla insandır!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul