Şili ve Ekvador’da kadın mücadeleleri

Şili’de kadınlar, cinayetlere, şiddete ve ırkçılığa karşı sokağa çıktı. Ekvador’da kürtaj hakkıyla ilgili yasaya tepkili kadınlar, parlamento binası önünde yaptıkları eylemde polisin saldırısına uğradı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Eylül 2019
  • 08:32

Şili’de kadına yönelik şiddete karşı kampanyanın startı verildi

Şili’de “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ağ” adı altında örgütlenen kadınlar, geçtiğimiz günlerde kampanyanın 13. versiyonunu başlattılar: “¡Cuidado! El Machismo Mata!” (Dikkat! Maçoluk öldürür!).

Kampanya 2018 ve 2019 yıllarında Şili’de kadınlara yönelik şiddete ilişkin bir raporun yayınlanması ile başladı. Bu rapor kadın ve cinsel azınlıkların hakları için çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşlarından ve devlet kurumlarından yapılan araştırma ve istatistikleri içeriyor.

Rapora göre, Şili’de 2019 yılının ilk yarısında 32 kadın eşleri ve partnerleri tarafından öldürüldü. 2018 yılında Şilili Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ağ 57 kadın cinayeti kaydedildiğini bildirdi.

2018’de tecavüz sayısı bir önceki yıla göre 2.969’dan 3.509’a çıktı. Tecavüze en çok da 30 yaş altındaki kadınlar maruz kaldı. Bu saldırılar kapsamda 397 kişi tutuklandı.

Rapor ayrıca LGBTIQ+’ya karşı şiddeti, işyerinde cinsel tacizi, kurumsal şiddeti ve ayrımcılığı, cinsel ve üremeye dair hakların güvence altına alınmamasını, medyanın ve internetteki şiddetin çoğaltılmasını da içeriyor.

Oluşum, kadına yönelik çeşitli şiddet biçimlerini önleme ve cezalandırma yönünde gerekli adımları atmadığı konusunda hükümeti eleştiriyor.

19 Eylül Perşembe günü, Uluslararası Afro Kadınlar Günü’nde, Şili’de binlerce kadın ırkçılığı protesto etti ve serbest kürtaj hakkı taleplerini yineledi. Şu anda birçok Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi Şili’de de kürtaja sadece üç durumda izin veriliyor: tecavüz, ölümcül tehlike ve embriyo uygun değilse.

Ekvador’da kadınlar protesto gösterisinde polisle çatıştı

Ekvador’da kadınlarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Ulusal meclisin tecavüz durumunda kürtaj ve ev içi şiddeti suç kapsamında görmemesi kadınların eylemlerini tetikledi.

Tecavüz ve aile içi şiddet vakalarında da ciddi fetal malformasyon (fetüs kusuru) durumlarında olduğu gibi yasal kürtaj yapılmasına izin verecek şekilde tasarlanan yasanın tartışıldığı parlamentoda, geçtiğimiz çarşamba günü 65 milletvekili teklif lehine, 59’u aleyhte oy kullandı, 6’sı çekimser kaldı.

Kararın açıklanmasının ardından hükümet binası önünde gösteri yapan kadınlar barikatları aşmaya çalıştılar. Gösterici kadınlara saldıran polis göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullandı. “Papa bir kadın olsaydı, kürtaj yasal olurdu!” diye haykıran kadınlar meşaleler yaktı.

Kadınlar konuşmalarında, “üyelerin önyargılarının, tecavüze uğramış kadın ve kızların onurundan daha güçlü” olduğunu vurguladılar. Kürtaj yasağının devletin “sistematik işkencesi” olduğunu, tecavüzün ve kızları bebek sahibi olmaya zorlamanın da suç olduğunu belirttiler. Ayrıca kürtajın sosyal sınıf sorunu olduğu, zengin ailelerin ABD’de kürtaj yaptırdıkları, sorunun fakir kadınları etkilediği ifade edildi. Yasal kürtaj mücadelesinin sona ermediği, sadece biraz daha uzun süreceği açıklandı.

- Ekvador’da son yıllarda, kürtaj için kadınlara karşı 387 dava açıldı.

- Her gün genç kızlara yönelik en az 7 cinsel şiddet vakası bildiriliyor. Sivil toplum örgütlerinin yaptığı açıklamalara göre, kızlar on tecavüzden yedisinin mağdurları. Vakaların yüzde 80’i enseste giriyor.

- Ekvador’da kürtaja yalnızca annenin ölümcül tehlike altında olması durumunda izin veriliyor.

- Yasaya göre kürtaj yaptıran kadın iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bir kadın yasadışı bir kürtajla ölürse, kürtajı yapanlar 16 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Arjantin, Şili ve birçok Meksika eyaletinde, kürtaj kısmen yasak. Küba, Guyana, Fransız Guyanası, Porto Riko ve Uruguay’da kürtajlar gebeliğin ilk birkaç haftasında tamamen yasal. El Salvador, Honduras, Nikaragua ve Haiti’de kürtajın yapılması her koşulda yasak.

Kaynak: www.amerika21.de

İLİŞKİLİ HABERLER