Eylül ayında kadın cinayetleri: En az 53 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı rapora göre, Eylül ayında en az 53 kadın katledildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Ekim 2019
  • 20:56

Dinci-gerici AKP iktidarının kadın düşmanı uygulamaları ve düzenlemeleriyle önü açılan kadına şiddet devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayınladığı son rapora göre, Eylül ayında 53 kadın katledildi.

Raporda, kadın cinayetlerine ilişkin istatistiklerin yanı sıra, bu ay içerisinde yaşanan kadın düşmanı uygulamalar hatırlatıldı. Kadınların Türkiye’de ve dünyada gerçekleştirdiği eylemlere yer verilen raporda, kadına yönelik şiddet davalarında bu yaşanan gelişmeler üzerinde duruldu.

Eylül ayında kadına ve çocuklara yönelik cinsel saldırıların devam ettiği belirtilen raporda, bu ay en az 53 kadının cinayete kurban gittiği belirtildi. En fazla cinayetin yaşandığı il 8 kadının katledildiği İstanbul olurken, ardından 7 cinayetle Antalya ve 4 cinayetle Adana geldi.

Raporda, kadın cinayetlerinin nedenlerine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 11’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 31 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 9’u boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.”

Cinayete kurban giden 15 kadını, evli olduğu erkek; 5 kadını, birlikte olduğu erkek öldürürken, 17 cinayetin kim tarafından işlendiğinin tespit edilemediği belirtildi. Rapora göre, geri kalan kadınların 6’sı tanıdık/akraba, 3’ü oğlu, 2’si ağabeyi, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 1’i evli olduğu erkek ve ailesi, 1’i evli olduğu erkek ve kardeşi, 1’i de tanımadığı biri tarafından öldürüldü.

Raporda, kadınların katledildiği nerede ve nasıl öldürüldüklerine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

“Kadınların 30’u evinde, 6’sı sokakta, 2’si parkta, 1’i ahırda, 1’i bahçede, 1’i eğlence mekanında, 1’i iş yerinde, 1’i manavda, 1’i de otelde öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 2’si barajda, 2’si ormanda, cansız bedenleri bulundu. 5 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.

“18’i kesici aletle, 12’si ateşli silahlarla, 2’si boğularak, 1’i boğularak ve kesici aletle, 1’i düşerek, 1’i kimyasal madde ile, 1’i de yanarak öldürüldü. Ve ne yazık ki 17’sinin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.”