Paris'te Newroz coşkusu

Fransa'nın Paris kentinde Newroz eylemi yapıldı ve özgürlük mücadelesi ve direniş selamlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2024
  • 15:30

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) 23 Mart Cumartesi Paris'te Newroz etkinliği düzenledi.

Paris çevresindeki işçi banliyölerinden Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçilerin yoğun yaşadığı Villiers Le Bel'deki etkinlik için öğle saatlerinde binlerce kişi katıldı. Newroz programı, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve Ey Reqîb marşının okunmasıyla başladı. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü çağrısıyla toplananan bu yılki Newroz’un ateşini de şehit aileleri yaktı.

Program açılış konuşması için sahneye çıkan CDK-F Eşbaşkanları Xanê Akdoğan ile Şahin Polat, kitleyi selamlayarak Newroz'u kutladı. PKK’nin Yürütme Komitesi’nin Newroz mesajı okundu. Kitlenin coşkuyla dinlediği açıklamada şunlar ifade edildi:

“Herkesin bu Newroz'da özgürlük atılımımızı daha da büyütmesini diliyoruz. Yüreğinde özgürlük ateşi olan herkesi, günümüzün Dehaqlarına karşı modern Kawa olmaya çağırıyoruz.”

Newroz alanında gençler yaptıkları SİHA maketini Newroz ateşine atarak son dönemdeki gerilla eylemlerini selamladı. Program da Fransız solundan France Insoumise milletvekili Carlos Bilongo, SarcelleS Ermeni Derneği Başkanı Pierre İndjeyan, Val d’Oise bölge meclisi üyesi Cédric Sabouret, Fransa Kurdîstan Derneği Eşbaşkanı Pascal Torre ve Villiers le Bel Belediye Başkanı Jean Louis Marsac da konuşanlar arasındaydı.

Program Tuncey Govend, Hozan Aydın, Mem û Zîn Botan ve Ferhat Tunç'un müzik dinletileriyle devam etti. TEV-ÇAND folklor ekibi de halaylarıyla programda yer aldı.

Newroz tüm olumsuz hava koşullarına rağmen kitlesel ve coşkulu atmosferiyle tamamlandı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) da alanda yerini aldı. BİR-KAR Fransızca “Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!” şiarlı pankart açtı. BİR-KAR ve TKİP flamalarıyla Newroz’a dahil olunurken BİR-KAR’ın Newroz bildirisinin de dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Paris