Paris'te kitlesel 1 Mayıs

Fransa’da bu yılın 1 Mayıs’ı katılım olarak geçmiş yıllara göre düşük olsa da politik yoğunluğu ve kitle kararlılığı açısından geçmiş yıllardan geri kalmadı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2024
  • 10:35

Paris’te 1 Mayıs için öğlen saatlerinde Republique Meydanı'nda emekçiler toplanmaya başladı.

Sendikaların katılımında ciddi bir düşüş göze çarpıyordu. Geçmiş yıllarda uzun genel grevler yaşanırken sendikal bürokrasinin mücadeleyi örmek yerine diplomasiyle uzlaşma arayışına girmesi, Ukrayna savaşının dolaysız yansıması olan krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmesine sessiz kalınması bu gerilemede rol oynadı. Fransa gibi köklü mücadele geleneği ve sendikal hareketi olan bir ülkede, geçtiğimiz yıllarda Emeklilik yasası karşıtı genel grevlerde 1 milyonu aşan katılımlar görülmüşken, bu yıl 1 Mayıs’a toplam katılımın 210 bin olduğu belirtildi.

CGT verilerine göre Paris'te 50 bin kişi sokağa çıktı. Fransa toplamında 260 ayrı eylem gerçekleştirildi. Toplam katılım sendikalar tarafından 210 bin olarak açıklandı. Paris’te polis veya jandarma saldırılarında 45 kişi gözaltına alındı. 13 polisin yaralandığı açıklandı. Paris'te polis saldırılarından dolayı yürüyüş saatlerce sarktı, anarşistlerin çıkardığı çatışmalarda çöp konteyneri ve bir iş arabası yakıldı.

Paris 1 Mayıs’a Türkiyeli, Kürdistanlı göçmen işçi ve emekçiler de farklı örgütsel renklerle katıldı. CDK-F meydanda kurduğu ses düzeniyle uzun süre halaylar çekerek alanda kaldı. ADHK, ACTİT, Partizan, TİP, Odak dergisi ve İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu/BİR-KAR stant açtı. BİR-KAR'lılar yüzlerce 1 Mayıs bildirisinin dağıtımını gerçekleştirirken stantta Fransızca materyalleriyle işçi ve gençlere propaganda yaptı. Gelenlerle günümüzde Bolşevik örgütlenme esaslarının önemi ve emperyalist savaşa karşı görevler üzerinden sohbetler edildi. Bazı Fransızların artık BİR-KAR’ı logodan tanıyıp ideolojik farkları bilerek tartıştığı gözlemlendi. Bu da eylemlere katılımda sürekliliğin önemini gösteriyor.

BİR-KAR, yürüyüş konusunda da diğer Türkiyeli örgütlerden ayrı bir tutum aldı. Yürüyüş başladığı anda kortej düzenini kurarak Filistin koluna katıldı. Yürüyüş boyunca Türkçe, Kürtçe, Fransızca sloganlar atıldı. Taksim'deki polis saldırısına karşı gösterilen direniş iradesini de sloganlarıyla selamlayarak Türkçe ve Fransızca “Her yer taksim her yer direniş” sloganını attı. Yürüyüş sırasında Enternasyonal ve devrimci marşlar söylendi.

***

Lyon ve Toulouse kentlerindeki 1 Mayıs yürüyüşlerinde de polis terörü öne çıktı. Charge denen itme saldırılarında 22 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda eylemci de yaratılan karambolde yaralandı. Bordeaux 4 bin, Toulouse 8 bin, Lille 4 bin, Strasbourg 3 bin, Marsilya da 3 bin,  Nantes'da ise 4-5 bin kişi eylemlere katıldı. Buralar Fransa'nın normalde en kitlesel eylemlerine sahne olan sanayi havzaları ve metropol kentleriyken bu yıl katılımda düşüş görüldü.

***

Gazze'deki saldırganlık 1 Mayıs'a damgasını vuran en temel yakıcı sorundu. Ne enflasyon ne diğer savaşlar siyonist İsrail’in soykırım saldırısı kadar öne çıktı. Neredeyse tüm eylem hattı boyunca Filistin bayraklarına rastlamak mümkündü. Filistin'e destek sloganları da tüm kitlelere yayılmıştı. Ayrıca Urgence Palestine korteji, 1 Mayıs'ın en canlı kortejlerinin başında geliyordu.

Gençlerin katılımı yine yoğun oldu. Sendikal bürokrasinin baştan savma eylem çizgisinin aşılamamasının hem sendikaların kan kaybetmesine neden olduğu hem kitle eylemlerinin zayıflamasında olumsuz rol oynadığı görüldü.

Kızıl Bayrak / Paris