Belçika’da Newroz’dan dönenlere saldırı

Belçika'da Newroz eyleminden dönen aileye ırkçı faşist saldırı düzenlendi. Gençlerin linç edildiği saldırıda, bir evde mahsur kalan 40 yaşındaki kişi yakılmak istendi. Saldırının ardından eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Mart 2024
  • 17:00

Belçika’nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Newroz kutlamasından dönen Kürtler kalabalık bir grubun saldırısına uğradı. Sosyal medyada dolaşıma giren bir videoda, bir evin etrafı Türk faşistleri tarafından kuşatılıyor. Küfür ve hakaretler savurarak bozkurt işareti yapan güruh tekbir eşliğinde evi ateşe vermeye çalışıyor. İçlerinde çocuklarında olduğu ev sakinleri sosyal medya üzerinden olayı paylaşmaları sonrası, Kürt gençleri aileye yardım etmek için olay yerine geliyor. Burada çıkan çatışmalarda yaralananların olduğu ve 6 Kürt gencinin hastaneye kaldırıldığı, durumu ağır olanların olduğu da gelen haberler arasında.

Olaylar farklı mahallelere yayılıyor

Yaşanan olay haberin hızla yayılması sonucu olaylar farklı mahallelere yayılarak devam etti.

Polis yoğun güvenlik önlemleri alarak olayları kontrol altına almaya çalıştı.

Helikopterlerin de devreye girdiği bölgede olayların kontrol altına alındığı bildirildi.

Bu saldırının “münferit” bir olay olmadığı, Kürtleri terörize etmek için Türk faşistlerinin ve istihbaratının parmağı olabileceği söylentiler arasında.

Kürt örgütleri bugün saat 12’de başkent Brüksel’de Avrupa Parlamentosu önünde olayı protesto etmek için bir protesto mitingi düzenledi.

Saldırı protesto edildi

TCŞ (Tewgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinen Ciwanên Tekoşer) çağrısıyla Cenevre merkez tren istasyonu içerisinde bir araya gelen Kurdistanlılar gerçekleşen ırkçı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. TCŞ Üyesi Botan Cizîr şöyle konuştu:

“Bildiğiniz üzere bugün akşama doğru Newroz kutlamasından dönen Kürt ailemize alçakça bir saldırı girişimi oldu. Türk ırkçı faşistler Kürt ailemize saldırıda bulundu. Cizre bodrumlarda nasıl halkımızı ailelerimizi yaktılarsa Belçika'daki saldırı girişiminde de ailemizi yakmaya çalıştılar. Bu yapılan alçakça saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. TCŞ Cenevre gençleri olarak bu saldırıyı kınıyoruz Kürt gençleri olarak ailemize sahip çıkmaya çağırıyoruz.” 

Açıklama sonrası eylem yapılan yürüyüşle sonlandırıldı.

Bern kentinde de acil eylem çağrısıyla saldırı protesto edildi. Bahnhofplatzta düzenlenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Leuven kentinde düzenlen Newroz kutlamasının ardından Heusden-Zolder kasabasından konvoy halinde geçen Kürtlere yüzlerce faşist Türk saldırıda bulundu. Dünden bugüne kadar halkımıza her alanda ırkçı saldırıda bulunan faşist Türk devletine sesleniyoruz. Bu yaşanan saldırıya karşı Kürt gençleri olarak sessiz kalmayacağız. Bu temelde tüm Kurdistan gençliğini alanlara akmaya çağırıyoruz.”

25 Mart’ta da İsviçre'nin birçok merkezinde ırkçı saldırı protesto edilecek.