LO festivalinde BİR-KAR’dan panel

Geleneksel Lutte Ouvriere Festival'inde BİR-KAR paneliyle seçimler üzerinden devrimci partinin rolünü tartıştırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Mayıs 2024
  • 08:00

Lutte Ouvriere (İşçi Mücadelesi) festivali başladı. Festivalin ilk günü bugün saat 11.00'de başladı. Fransa'daki en kitlesel politik etkinlik olan festivalde üç gün boyunca paneller, konferanslarla sürecek. Sosyal ve kültürel etkinliklerin de gün boyu devam ettiği festivale bu yıl da binlerce işçi ve emekçi katılırken avrupanın farklı ülkelerinden de gelenler var.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) da festivalde stand açan örgütler arasındaydı ve Fransızca, İngilizce ve İspanyolca broşür ve bildirileri stantta yer aldı. Ukrayna savaşı broşürünün daha çok dikkat çektiği standa gelenlerden bazıları geçmiş yıllarda yayınları aldıklarını ifade ettiler.

BİR-KAR’ın festival kapsamındaki paneliyse akşam 20.00'de gerçekleştirdi. "Seçimler ve devrimci partinin rolü" başlıklı sunumda bu sene birçok ülkede seçimlerin gerçekleştirildiğini, 4.2 milyar kişinin oy kullanmasınınsa "demokrasi şöleni" olmadığını vurgulayarak başladı. Politik tüm sorunları kapsayan bir başlık olarak seçimleri tartışmak istediklerini ifade eden BİR-KAR temsilcisi önemli olanın sistem karşısında devrimci metod olduğunu ifade etti. Bu açıdan seçimlerin de turnusol kağıdı olarak anlamlı olduğunu ifade ederek devam eden sunumda Türkiye'deki son beledeye seçimlerinden Fransa'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerine sol partilerin pratiklerinden örneklere yer verildi. 1 Mayıs'ı es geçip seçimlere sıkışmış politik çalışmaları da eleştiren konuşmada yasakları aşma iradesinin örgütlenmeye ve sokaktaki mücadeleden beklenmesi gerektiğine değinildi. Ukrayna savaşı üzerinden NATO karşıtlığının ve Gazze'deki soykırımın sol seçim çalışmalarında değinilmemesine yönelik vurgular yapıldı. Bunların atlanamayacak konular olduğuna dikkat çekildi. “Anti-semitizm” baskısıyla tavır almaktan korkan bir sol yaratıldığı ifade edildi. Fransa'daki solun seçim pratiklerinden örneklerle yapılan eleştiriler "Eğer seçimlerle ilgili bir şey yapmak istiyorsanız Yeni Kaledonya'daki eylemlerle dayanışın! Biz seçimimizi sokaktaki mücadeleden yana yaptık" denerek konuşma tamamlandı. Panel sonrası gelen sorularla Türkiye'deki seçim atmosferi ve mücadele üzerine ekler yapıldı. Bir katılımcı Van'da seçilen DEM adayının mazbatasının verilmeme süreci ve eylemlere dair vurgu üzerine söz alan BİR-KAR temsilcisi bunun önemine değindi. Panel son sorularla bitirildi. Panele katılan bazı fransızlarla sohbet standda devam ettirildi. 

Festival ilk günü konserlerle tamamlandı. 

Kızıl Bayrak / Paris