Paris’te siyonizme ve kolonyalizme karşı eylem

Paris'te faşizme, siyonizme, kolonyalizme ve emperyalizme karşı kitlesel eylem gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Haziran 2024
  • 10:30

11 yıl önce 5 Haziran 2013 yılında faşistler tarafından öldürülen (Sciences Po) siyasal bilimler fakültesi ögrencisi anti-faşist militan Clement Meric'in ölüm yıldönümünde faşizme, siyonizme, kolonyalizme ve emperyalizme karşı kitlesel eylem gerçekleşti. Eylemde siyonist barbarlığın soykırım katliamlarına karşı Filistin halkıyla ve Yeni Kaledonya'da Fransız sömürgeciliğine karşı başkaldıran Kaledonya halkıyla dayanışmak için on binler sokağa çıktı.

Eylem saat 14.00’te Republique Meydanı'nda toplanılmasıyla en önde Clement Meric anısına açılan ''Clement için, mücadeleye devam!'' pankartı arkasında yürüyüşe  geçilmesiyle başladı. Antifa'ların devamında Acil Filistin kolektifi, Lutte Ouvriere, NPA-Revolutionnaire, CNT, SUD-Solidaire, (PCF) Fransız Komünist Partisi ve birçok kurum ve dernek katıldı.

Kortejlerde “Soykırımı durdurun!”, “Özgür Filistin!”, “Kanaki gençliği ırkçı ve sömürgeci milisler tarafından öldürüldü!”, “Dünyanın bütün işçileri Filistinle dayanışmaya!”, “Faşizme karşı sınıf mücadelesi!” pankartları taşındı. Fransa'da polis cinayetine kurban gidenlerin portreleri de aileleri ve yakınları tarafından taşındı.

Yoğun yağmur altında gerçekleşen yürüyüş boyunca “Hepimiz Gazze'nin çocuklarıyız!”, “Nehirden denize özgür Filistin!”, “Gazze'nin çocukları Filistin’in çocukları, katledilen insanlıktır!”, “Katil İsrail işbirlikçi Macron!”, “İsrail Filistin’den defol!”, “Faşist-siyonist sizsiniz terörist!”, “Gazze Paris seninle!”, “Paris'ten Gazze'ye yaşasın direniş!”, “Yaşasın Filistin halkının direnişi!” sloganları coşkuyla atıldı. Gençliğin katılımının yoğun olduğu yürüyüşe on binlerce işçi emekçi ve genç katıldı. Eylem Gambeta Meydanı'nda yapılan konuşmalarla bitirildi.

Meydandan ayrılan gruplar Paris'in pek çok yerinde meydan ve sokaklarını korsan eylem alanına çevirdi.

Yolcularında coşkuyla karşıladığı birçok metro istasyonu ve tren garında da eylemler gerçekleşti. Chatelet meydanı,Chatelet Les Halles AVM, Republique Meydanı, Charles de Gaule Zafer Takı, Champs Elysee, Arts et Metiers gibi birçok meydan ve sokaklar korsan eylem alanına dönüştürüldü. Carrefour, Macdonalds gibi siyonist İsrail destekçisi marka ve gruplar işgal edilerek boykot çağrısı yapıldı.

Fransa'nın irili ufaklı pek çok kentinde de gerçekleşen Filistin dayanışma eylemlerinde Nice kentinde ise belediye binasına yürüdü. Eylemciler belediye binasında asılı olan İsrail bayrağının kaldırılmasını talep etti.

Kızıl Bayrak / Paris