Frankfurt’ta kitlesel ve coşkulu Newroz!

23 Mart Cumartesi günü Frankfurt’ta yapılan Newroz kutlamasına onbinlerce kişi katıldı. Avrupa merkezli yapılan kutlamaya, başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılım gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2024
  • 08:00

Newroz bu yıl tüm Kürt coğrafyasında ve Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da kitlesel ve coşkulu kutlamalarla karşılandı.

23 Mart Cumartesi günü Frankfurt’ta yapılan Newroz kutlamasına onbinlerce kişi katıldı. Avrupa merkezli yapılan kutlamaya, başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılım gerçekleşti. Kitlenin ağırlıklı kısmı gençlerden oluşurken, Kürdistan’ın Türkiye dışındaki parçalarından yoğun bir katılım olduğu gözlendi.

“Newroz özgürlüktür, senin özgürlüğün bizim özgürlüğümüzdür!” şiarıyla düzenlenen bu seneki Newroz’da esas olarak 25 yıldır İmralı’da tutsak olan Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve Kürt sorununa siyasal çözüm bulunması talebi yönünde mesajlar verildi. Başta Kürtlerin Avrupa’daki çatı örgütü olan Kon-Med adına yapılan konuşmalarda bu taleplerin yanı sıra, Almanya’da Kürtlere yönelik baskı ve yasakların da sonlandırılması çağrısı yapıldı.

Kürt temsilcilerin yanı sıra Die Linke, SPD ve Yeşiller içerisinde politika yapan çeşitli Kürt siyasetçiler de kürsüden konuşmalar yaptı. Die Linke eş başkanı Janine Wissler konuşmasında Türk devletinin Kürtlere yönelik baskılarını teşhir etti. Wissler, Alman devlettinin Türkiye’ye veridiği silahların Kürtlere karşı kullanıldığını belirtti ve silah satışının durdurulmasını talep etti. Ayrıca Almanya’daki PKK yasağının kaldırılması, Kürtleri kriminalize etmeye dönük uygulamaların durdurulması ve buradaki politik tutsakların serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Sınıf devrimcileri de Newroz’a açtıkları bilgilendirme standı ve bayraklarıyla katılırken, BİR-KAR’ın “Sömürgeci köleliğe ve emeperyalist barbarlığa karşı, isyan, direniş, özgürlük!” başlıklı bildirileri yaygın dağıtıldı. Ayrıca yayın satışı yapıldı. Kürt halkının dostlarından yerli ve göçmen çok sayıda parti ve grup da standt açarak ve bayraklarıyla katılım gösterdiler.

Öğle saatlerinde başlayan program, kültürel bölümde sahne alan Çarnewa, Şeyda Perinçek, Ali Tekbaş, Mad Art, Koma Rojava, Deza Amed, İbo Qamışlo gibi sanatçı ve grupların dinletileriyle akşam saatlerinde sona erdi.

İçerisinde bulunduğumuz siyasal konjonktür, Kürt hareketinin süreci, cezaevlerinde yapılan açlık grevleri, Türk devletinin yeni bir sınır dışı operasyon açıklamaları, siyasal çözüm çağrıları, Kürt hareketinin “müjdeleri” gibi çok çeşitli etkenler bu seneki Newroz’a farklı bir motivasyon kazandırdı. Bu durum, rutini aşan yaygın ve yoğun yerel hazırlıklarla da birleşince, son yılların en kitlesel ve en çoşkulu Newroz kutlamalarıyla taçlandı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt