Newroz öncesi ve sonrası gözaltı saldırısı

İzmir ve İstanbul’da yapılan ev baskınlarında ve Mersin'de Newroz sonrası gözaltına alınan toplam 15 kişi serbest bırakıldı. Diyarbarkır ve Mersin’de ise Newroz sonrasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mart 2024
  • 08:55

İzmir ve İstanbul’da yapılan ev baskınlarında ve Mersin'de Newroz sonrası gözaltına alınan toplam 15 kişi serbest bırakıldı. Diyarbarkır ve Mersin’de ise Newroz sonrasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İzmir’de ve İstanbul’da 20 Mart’ta sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı. “Örgüte finans sağlamak” iddiasıyla İzmir’de yapılan ev baskınlarında 4 kişi gözaltına alınırken, aynı dosya kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan iki kişi İzmir’e getirildi. Buca İl Jandarma Karakolu'na götürülen 6 kişi, ifadelerinin alınmasının ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık yurt dışına çıkış yasağı istemiyle İzmir 7. Sulh Hakimliğine sevk etti. Hakimlik 6 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı vererek serbest bıraktı.

Mersin'de gerçekleştirilen Newroz sonrası gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Üçü çocuk toplamda dokuz kişi emniyet ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından Mersin 4'üncü Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 9 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Öte yandan Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Tarsus ilçesinde birçok eve jandarma eş zamanlı baskın yapıldı. Baskınlarda Tacettin Uğur ve Ronahi Demir gözaltına alındı. Gözaltına alınan Uğur ve Demir Mersin İl Jandarma Komutanlığı TEM Bürosu'nda tutulduğu ve yarın Mersin Adliyesi'ne sevk edilecekleri öğrenildi.

Diyarbakır'da düzenlenen Newroz kutlamasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği tarafından yapılan açıklamada da şunlar denildi: 

"Bugün Amed'de gerçekleşen Newroz kutlamasında 38’i çocuk olmak üzere toplamda 204 kişi Kürt ulusal kıyafeti giydikleri ve kültürel sembolleri taşıdıkları gerekçe gösterilerek hukuksuz ve keyfi bir şekilde gözaltına alınmıştır. ÖHD olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz."