Fransa'nın en büyük sosyal, kültürel, politik etkinliklerinden olan “Fete de Lutte Ouvriere”, “İşçi Mücadelesi Festivali” 18-19-20 Mayıs tarihlerinde Paris'e 30 km mesafedeki Presles adlı kasabada ormanlık bir alanda gerçekleştirildi. Festivale Fransa’nın ve Avrupa'nın değişik yerlerinden gelen 10 binlerce emekçi katıldı.
Festivalde küçük büyük her yaştan katılımcının rahat vakit geçirip eylenebileceği, insanlığın gelişimi ve ihtiyacıyla ilgili ateşin elde edilişi, topraktan demirin elde edilmesi ve işlenmesi, seramik yapımı ve pişirilmesi, ağacın işlenmesi gibi değişik çağlardan örneklerle atölyelerde çalışmalar gerçekleştirildi. Modern sanayinin gelişmesiyle kapitalizmin insanlık ve doğa üzerinde yarattığı tahribatları anlatan sinevizyonlar, filmler, tiyatro ve sokak gösterileri yapıldı. Yanı sıra konserler, kütüphaneler, resim ve fotoğraf atölyeleri, emperyalist saldırganlık ve savaşların yarattığı yıkım ve göçle ilgili sergiler, eğitici sosyal ve kültürel birçok etkinlik gerçekleştirildi. Politik etkinliklerde ise Fransa'dan katılan birçok örgütün yanısıra Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Yunanistan, Türkiye, Amerika, Afrika, Fransız Antilleri gibi birçok ülkeden değişik örgütler stant açarak forum ve mitingler düzenledi.
Düzenleyici ve katılımcı örgütlerin sunumunu gerçekleştirdiği forumlarda ise ekonomik krizin işçi ve emekçiler üzerindeki yıkımı, ırkçılık ve faşizmin yükselişi, Ukrayna savaşı, Filistin'de soykırım, Fransız sömürgelerindeki halk isyanları ve bağımsızlık mücadelesi, ulusal sorun, emperyalist savaşlara karşı sınıf mücadelesi, emperyalizmin hizmetindeki gerici diktatörler gibi sorunlar ele alındı. Yanı sıra işçi ve emekçileri ilgilendiren Fransa'da ve dünyanın değişik ülkelerindeki sosyal ve politik konular işlendi.
Festivalin ikinci ve üçüncü günlerinde saat 15.00’te festivali düzenleyen Lutte Ouvriere, “İşçi Mücadelesi” adına genel sekreter Nathalie Arthaud konuşmalar gerçekleştirdi. Arthaud, festivalin ikinci günü yaptığı konuşmada Avrupa seçimleri ve aday tanıtımı, emperyalist savaşlar, Ukrayna, Filistin, ekonomik kriz ve işçi sınıfı üzerinde yarattığı tahribatlar, kağıtlı-kağıtsız birçok sektörde ağır sömürüye maruz kalan ucuz emek-gücü göçmen işçilere değindi.
Üçüncü gün kapanış öncesi yaptığı konuşmayı ise geleneksel enternasyonal ilişkilere ayırdığını belirten Arthaud, ''Komünist Enternasyonalist Birliğin'' önemine değinerek festivalde yer alan Gwadlup, Martinik, Reunion adaları, Amerika Birleşik Devletleri, Fildişi Sahilleri, Haiti, Belçika Almanya İspanya, İtalya ve Türkiye'den katılımcı kurumların yer aldığını belirterek başladığı konuşmasında “Katılımcı kurumları ulusal bayrak ve renkleriyle göremeyeceksiniz... Onlar, işçi sınıfının ''Kızıl Bayrağı''yla stantlarda, yer alıyorlar” dedi ve işçi sınıfının kızıl bayrağını daha yukarı, daha yükseklere taşıma çağrısı yaparak katılımcı kurumları selamladı.
Festivalde BİR-KAR stant açtı forum düzenledi
Pandemi öncesi ve sonrasında düzenli olarak stant açıp forum düzenleyen BİR-KAR, bu sene de festivalin ilk günü yaptığı “Seçimler ve devrimci partinin rolü” başlıklı sunum ilgiyle izlendi. Açtığı stantta ise Türkçe-Fransızca-İngilizce-Almanca-İspanyolca dillerinde “Parti program ve tüzüğü”, ile “Emperyalist dünya ve Ukrayna krizi” başlıklı değerlendirme ve BİR-KAR’ın “Amaç ve ilkelerimiz” ile “kapitalist emperyalist barbarlığa karşı mücadele” başlıklı broşürleri yer aldı. Değişik tarihlerde yayınlanmış Ukrayna, Filistin, 8 Mart, 1 Mayıs bildirileri ile Greif açıklaması da stantta yer aldı ve onlarca emekçi tarafından ilgiyle karşılandı. Türkiye'deki siyasal gelişmeler üzerine soru ve cevaplarla derin sohbetlerin gerçekleştirildiği stantta iletişim bilgileri alınarak yeni enternasyonal kontaklar kuruldu.
Kızıl Bayrak / Paris