Paris'te Filistin halkıyla dayanışma eylemi

8 Haziran Cumartesi günü de Paris, Nantes, Lyon, Toulouse, Montpeliers, Rennes, Amien, Douai, Marsilya gibi pek çok kentte “Soykırımın durdurulması”, “acil ateşkes” çağrılarıyla on binler sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Haziran 2024
  • 08:00

Siyonist İsrail’in Filistin halkına yönelik soykırımı sürerken Fransa'nın birçok kentinde soykırım karşıtı eylemler de aralıksız olarak devam ediyor. Haftanın yedi günü eylem yapılan Fransa'da öğrenciler lise ve üniversitelerde blokaj eylemleriyle acil ateşkes ve soykırımın durdurulması taleplerini dile getiriyor.

“Acil Filistin Kolektifi'' bileşenleri ise Filistin'de soykırıma karşı eylemler gerçekleştirerek, siyonist İsrail devletiyle ekonomik ve kültürel ilişkilerin kesilmesini talep ediyor.

8 Haziran Cumartesi günü de Paris, Nantes, Lyon, Toulouse, Montpeliers, Rennes, Amien, Douai, Marsilya gibi pek çok kentte “Soykırımın durdurulması”, “acil ateşkes” çağrılarıyla on binler sokaklara çıktı. Filistin halkının yalnız olmadığını gösterdi.

Paris'te gerçekleşen eyleme on binler katıldı. Eylem için saat 15.00’da Bastille Meydanı’nda toplanıldı. Meydanda yapılan konuşmaların ardından saat 16.00’da kitle Nation Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca “Hepimiz Gazze'nin çocuklarıyız!”, “Nehirden denize özgür Filistin!”, “Gazze'nin çocukları Filistinin çocukları,katledilen insanlıktır!”, “Katil İsrail işbirlikçi Macron!”, “İsrail Filistin’den defol!”, “Faşist-siyonist sizsiniz terörist!”, “Gazze Paris seninle!”, “Paris'ten Gazze'ye yaşasın direniş!”, “Yaşasın Filistin halkının direnişi!”, “Gazze Paris seninle!” sloganları atıldı.

8 Haziran eyleminde diğer eylemlere göre değişik üniversite ve liselerden öğrencilerin oluşturduğu “öğrenci kolektifi” ve Franko İsraillilerin oluşturduğu  kortejler vardı.

Öğrenci kolektifi “Yaşasın öğrenci intifadası!”, “Siyonist fakültelerden defol!”, “Kültür öğrencileri, sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı!”, “Yaşasın Filistin ve Kanak halkının mücadelesi!”, “Özgürlük kaçınılmazdır!” pankartları taşıdı.

İsrail ve Franco İsrail vatandaşları da soykırımın durdurulması ve bir arada yaşamı talep eden Fransızca, Arapça ve İbranice pankartlarla eyleme katıldı.

Coşkulu sloganlar ve ses araçlarından yapılan konuşmalarla Nation Meydanı'na kadar süren yürüyüş, meydanda “Demokratik hak ve özgürlüklerin gaspına karşı mücadeleye” şiarıyla düzenlenen konserle devam etti.

Kızıl Bayrak / Paris