Sumitomo işçileri dayatmaları kabul etmiyor

Sumitomo fabrikasından bir grup işçi sermayenin düşük ücret dayatmasını, Petrol-İş’in grevden kaçınan tutumlarını ve grev istemlerini PİB’e iletti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Mayıs 2024
  • 17:30

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süren Sumitomo fabrikasından bir grup işçi sermayenin düşük ücret dayatmasına, yetkili sendika Petrol-İş’in grevden kaçınan tutumlarını ve işçilerin grev istemlerini Petrokimya İşçileri Birliği sayfası üzerinden paylaştı.

“Merhaba biz Çankırı’dan emsallerin (Pirelli, Birissa, Goodyear)  yaklaşık 4’te 1 fiyatına çalıştırılan lastik sektörü işçileriyiz.

Emsal fabrikalardaki taşeron işçi bile neredeyse bizim 2 katımızdan fazla ücret alıyorlar.

Petrol-İş Sendikası ile 2 sözleşme geçirdik ve adeta asgariye demir atıp kök saldık. 3. Sözleşmemizin TİS görüşmelerinde de pek ışık yok 29 Mayıs’a kadar anlaşma olmaz ise eğer grev çıkmak istiyoruz. Şube başkanı ve temsilcilerimize rağmen greve çıkmak istiyoruz. Taslak bir kere çok zayıf iken hala şube başkanı ve ekibi insanları grevden korkutmak uzaklaştırmak için her türlü baskı, olumsuzluk ne var ise her yolu deniyorlar. Yok efendim 3 -5 bin için greve çıkılmaz. Grev süresince eve ekmek tuz alamazsınız. Kredi ödeyemezsiniz. Greve çıkmak isteyenlerin tuzu kuru. Ev sahibi kira ister vb. Gibi bir sürü hikâye anlatılıyor. Hep işçinin kaybedecekleri anlatılıp teşvik ile kurulan işverenin kaybedeceklerine hiç değinilmiyor bile. İşveren göze alabilecek mi bu grevi diye kimse sormuyor. Birkaç gün önce Türkücü şube başkanımız ve ekibi hiç bir işçiye danışmadan İstanbul’a gidiyor ve bu olay işyerinde duyuluyor işçi endişe içinde başlıyor fabrika içinde acaba daha önceki 2 sözleşme gibi yine satış mı var el altından.

Genel merkeze mi gittiler? İşverenle gizli bir görüşme mi var? Hep kaoslu stresli asgariye çalıştırılma odaklı sözleşmelerle geçim sıkıntısı içinde bozulan işçi artık yeter diyor.

Hani direne direne kazanacaktık diyor.

Birlikten güç doğar ama şube temsilcileri birliğimizi bozdurma peşinde diyor.

Son 1 yılda 1500’den fazla kişinin ekmeğinden olmasına sebep oldular. Şube başkanı bu gidişle eski çalışan bırakmayacak fabrikada kendi koltuğu için. 

Sendikalı asgari hedefli sözleşmeli çalışanlar olarak artık bu düzene dur demek istiyoruz.

Yıllardır yanımızda olmayan arkadaşlarımızı işinden edenlerin yeni çalışanlar üzerinde kurduğu baskı korkutma tehditle yapılanlara ses çıkarmama zihniyetinden kurtulmak istiyor işçi. 

Emsalleri ile aynı fiyata lastik satan işverenimiz karşısında, emsallerimizin aldığı ücretlere yakın ücretler almak istiyoruz.

Genel merkez ve Petrol-İş’e bağlı tüm şubeler sizlerin desteğini bekliyoruz şube başkanımıza kalırsa bu iş yine asgariye odakladılar kendilerini.

Çankırı’da ki işçiler artık sendikanın varlığını hissetmek istiyor kaderlerini Türkücü ve tayfasının koltuk hırsının diyeti olarak ödenmesini istemiyor.

Desteklerinizi bekliyoruz saygılar.”