İstanbul 1 Mayıs Mahallesi’nin kuruluşunun 22. yılı dolayısıyla düzenlenen festival kapsamındaki geleneksel festival yürüyüşünü gerçekleştirmek isteyen kitlenin yürüyüşüne polis izin vermedi.
Emek Pastanesi önünde toplanan kitle, polisler eşliğinde parça parça 30 Ağustos İlkokulu’na kadar yürüdü ve ardından açıklama yapıldı. 2 Eylül Festival Tertip Komitesi adına basın metnini Gülhanım Aslandoğan okudu. 2 Eylül Direnişi’nin anlatıldığı açıklamada şunlar söylendi:
“Bugün mahallenin kuruluşunun üzerinden tam 47 yıl geçmiştir. Mahallemiz fiziki, sosyal ve ekonomik olarak değişikliğe uğrasa da hala konut sorunu yaşanmaya devam etmektedir. O gün mahalle halkı olarak başımızı sokacak bir gecekonduya ihtiyaç duyarken bugün kentsel dönüşüm projesi ile mahallemizin nasıl bir yapıya dönüşeceği hakkında bilinmezlik söz konusudur. Kiraların asgari ücretin üstüne çıkması barınma sorununun biz yoksullar için her zaman güncel olduğunun somut kanıtıdır. Egemenler, 1977 yılından bugüne çıbanbaşı olarak tarif ettiği 1 Mayıs Mahallesi halkının birlik ve dayanışma ruhunu yok etmek istenmektedir. Uyuşturucu ve çeteleşme ile gençlik yozlaşmaya ve düşünmemeye sevk edilirken amaçlanan tek şey mahalledeki örgütlü gücün ve direniş mirasının yok edilmesidir.”
Açıklamanın devamında şunlar denildi:
“Ürettikleri ürünleri satamayan köylüler, mazot ve benzine zam geldiği için tarlasını ekemeyen, gübresini alamayan çiftçiler yol kesiyor. Birçok fabrikada, iş yerinde işçiler “Ölmek için değil, yaşamak için çalışıyorum” deyip emeklerinin karşılığını almak için direnişe geçiyor. Egemenler her ne kadar korku duvarlarını kalınlaştırmaya çalışsa da halkın öfkesinden kurtulamayacaktır. Gün dövünme günü değil, örgütlü bir halkı hiçbir kuvvetin yenemeyeceğini hatırlama günüdür.”
Açıklama sonrası 30 Ağustos İlkokulu’na karanfiller bırakıldı. 30-31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Cemevinde gerçekleştirilecek olan festival, çeşitli panel ve etkinliklerle devam edecek.