Paris'te Filistin dayanışma eylemi

Siyonist İsrail devletinin Gazze'de Filistin halkına yönelik saldırıları ve katliamlarına karşı Fransa'nın pek çok kentinde Filistin halkıyla dayanışma eylemleri düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Mart 2024
  • 11:25

Siyonist İsrail devletinin Gazze'de Filistin halkına yönelik saldırıları ve katliamlarına karşı   Fransa'nın pek çok kentinde Filistin halkıyla dayanışma eylemleri düzenlendi.

Aralarında Fransız Komünist Partisi, Yeni Anti-kapitalist parti, Fransa Komünist İşçi Partisi, işçi sendikalarından CGT, FSU, Solidaire öğrenci sendikalarından  Liseliler sendikası, Ulusal öğrenci sendikası, kadın örgütleri, Tunuslu işçiler derneği, Mağrip işçileri derneği, Filistin Fransa dayanışma dernekleri gibi onlarca parti sendika ve demokratik kurumlardan oluşan (CNPJDPİ) ''Filistinliler ve İsrailliler arasında adil ve kalıcı bir barış için ulusal kolektif'' bileşenleri  30 Mart Cumartesi günü eylemler gerçekleştirdi.

30 Mart Cumartesi eylemleri, Filistin halkı için ayrı bir önem taşıyor. 48 yıl önce 30 Mart 1976’da İsrail polisi topraklarına el konulmasını protesto eden Filistinlilerin üzerine ateş açmış altı Filistinliyi katletmiş, onlarcasını yaralamış, yüzlercesini de hapishanelere atmıştı. Dünyanın dört bir yanındaki Filistinliler için ''30 Mart Toprak Günü" topraklarına bağlılıklarının, direnişlerinin, işgale karşı mücadelelerinin sembolü oldu. Filistin'de ve dünyanın diğer yerlerinde sürgünde olan Filistinliler tarafından her yıl kutlanan ve Filistin halkı için büyük önem taşıyan ''30 Mart Filistin Toprak Günü''ne denk geldi.

Paris'te gerçekleşen eylem için saat 14.00’de Republique Meydanı'nda yürüyüşe geçildi. Bastille Meydanı üzerinden Chatelet Meydanı'na kadar süren yürüyüş boyunca Siyonist devletin hiçbir kural tanımadığı, binlerce erkek, kadın, çocuk ve bebeği öldürdüğü ve sakat bıraktığı, evleri, hastaneleri, okulları, üniversiteleri, anıtları ve kültürel varlıkları yok ettiğini, yoğun bombardımanlara ve zorla yerinden etmelere ek olarak, kasıtlı olarak kıtlık organize ettiği, Gazze'yi açık hava mezarlığına çevirdiği, Fransa'da dahil olmak üzere İsrail'in müttefiki olan Batılı ülkeler doğrudan destekleriyle bu soykırımın suç ortağı oldukları  açıklandı.

Ayrıca yapılan konuşmalarda, taşınan pankart ve dövizlerde şu talepler dile getirildi.

''Gazze Şeridi'nde derhal, tam ve kalıcı bir ateşkes sağlanması, insani yardımın sınırsız girişi ve UNRWA için finansman, İsrail askerlerinin Gazze ve Batı Şeria'dan derhal çekilmesi, Gazze'nin yeniden inşasının İsrail tarafından finanse edilmesi, insanlık dışı muameleye maruz kalan tüm Filistinli siyasi tutukluların serbest bırakılması, uluslararası hukuka uyana kadar İsrail'e yaptırım uygulanması, Fransa tarafından İsrail'e yapılan silah sevkiyatının ve tüm askeri işbirliğinin durdurulması.''

Eylemde son olarak şunlar vurgulandı:

“Filistin halkının kendi topraklarında yaşama hakkına sahip olduğu kendi kaderlerini tayin etme haklarını ve adil ve kalıcı bir barış sağlanana kadar işgale karşı verdikleri mücadeleyi destekliyoruz.”

Binlerce kişinin katıldığı eylem büyük bir coşkuyla Chatelet Meydanı'nda bitirildi.

Kızıl Bayrak / Paris