Paris'te alternatif “14 Temmuz”!

14 Temmuz olimpiyatlarla birleştirilerek Fransız devletinin propaganda bayramı olarak işlev kazanırken çeşitli sol, ilerici güçlerin çağrısıyla faşist yükselişe karşı enternasyonalist yürüyüşle karşılandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Temmuz 2024
  • 08:00

14 Temmuz olimpiyatlarla birleştirilerek Fransız devletinin propaganda bayramı olarak işlev kazanırken çeşitli sol, ilerici güçlerin çağrısıyla faşist yükselişe karşı enternasyonalist yürüyüşle karşılandı.

Paris'te Filistin için Acil Eylem Grubu, 75 Bölgesi Kağıtsızlar Koordinasyonu, Paris 8 Üniversitesi Yabancı Öğrenciler Kolektifi ve çok sayıda kolektifin çağrısıyla alternatif 14 Temmuz yürüyüşü gerçekleştirildi. Eylemde olimpiyatlara da vurgu yapıldı. Konuşmalarda olimpiyatlarda meşale yürüyüşünün ilk 1936'da Naziler tarafından başlatıldığı hatırlatıldı ve olimpiyat tesislerinin yapımında emeği sömürülen kağıtsız göçmenlere dikkat çekildi.

Eylemde Filistin'deki ve Kanaky'deki direniş selamlandı. Enternasyonalist yürüyüşte Filistin, Mağrip ülkeleri ve Kanaky bayrakları taşındı. Yeni Anti-Kapitalist Parti (NPA), Özgürlükçü Komünist Birlik (UCL), Sürekli Devrim (RP) eyleme katılan sol güçlerdi. Filistinlilerin kortejleri mitingin en kalabalık kortejleri oldu. EuroPalestin de UrgencePalestine'den ayrı bir kortejle yer aldı.

“Aşırı sağ fikirlere karşı mücadelenin seçimlerin ötesinde de devam etmesi ve rejimden ve partilerinden tam bağımsız olarak yürütülmesi gerektiği gerçeğini savunma fırsatı” olarak çağrısı yapılan yürüyüş anti-faşist havada gerçekleştirildi.

Saat 15.00'ten itibaren Nation Meydanı’nda toplanılan eylemde ilk güzergah Olimpiyatlar meşalesinin geçişini bahane edilerek reddedilmişti. İkinci güzergah önerisine de eylem yasağıyla bahanesiyle reddedildi ve polis barikatları önünde uzun süre sloganlarla beklenildi. Ardından Nation Meydanı'nı oluşturan geniş göbekte tur atmaya başlandı. Polisin tutumu da teşhir edilen eylemde Filistin'deki soykırıma karşı sloganlar öne çıktı.

Senegalli eylemciler Fransız sömürgeci döneminde savaş sırasında kullanılan ve savaş bittiğinde katledilen Afrikalı askerleri hatırlatmak için tarihi askeri üniformaları ile yürüdüler.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu da pankart ve flamalarıyla yürüyüşe katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris