İsviçre’de Elbit Systems’e karşı yapılan protesto bilgileri

Geçen hafta cuma günü Elbit Systems’e bağlı Rami Swiss şirketinde gerçekleştirilen protestonun görüntü, bildiri ve basın metni.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Haziran 2024
  • 23:35

Geçen hafta cuma günü Elbit Systems’e bağlı Rami Swiss şirketinde gerçekleştirilmişti.

Güvenlik nedenlerinden kaynaklı, birkaç video hazırlığı yapılarak, eylem sırasında dağıtılan bildiri ve farklı gazete, yayın ve medyaları gönderilmek üzere basın metni hazırlandı.

Basın metni şu şekilde:

7 Haziran 2024 Cuma günü Filistin halkıyla dayanışma amacıyla

Rami Swiss fabrikasında Elbit Systems'i protesto ettik.

Jura kantonundaki Courtételle'de Elbit Systems grubu tarafından doğrudan finanse edilen bir taşeron olan Rami Swiss fabrikasında herhangi bir zarar vermeden barışçıl bir eylem gerçekleştirdik. Bu eylem, bu basın açıklamasının yayınlandığı sırada katliamları halen devam etmekte olan İsrail hükümeti tarafından gerçekleştirilen soykırımı protesto etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Daha bu hafta sonu, İsrail Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat kampında 300'den fazla sivilin katledildiği ve 400 kişinin yaralandığı bir katliam gerçekleştirdi. Halen güncel soykırımların en vahşisiyle karşı karşıyayız.

Birleşmiş Milletler'in (BM) en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze’de tüm soykırım eylemlerinin önlenmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulunmuştu. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Elbit Systems, İsrail işgal hükümetinin Silahlı Kuvvetleri Bakanlığı'na ait bir silah şirketidir. İsrail ordusunun kara teçhizatının ve insansız hava araçlarının %85'ini üretmektedir. Özellikle Courtételle fabrikası Elbit Systems adına füze, insansız hava aracı, deniz, kara ve hava araçlarının üretimi için gerekli olan anten ve tarayıcıları üretiyor. (*)

Bu ekipmanlar Gazze'de 8 ayı aşkın bir süredir soykırım uygulayan siyonist ordu tarafından kullanılmaktadır. İşte bu nedenle şirkete girerek öfkemizi ve kızgınlığımızı dile getirdik ve yönetimin sorumluluklarıyla yüzleşmesini sağlamak için şirkete girerek eylem yaptık. Kendimizi sloganlarla, konuşmalarla ve ekte bir kopyasını sunduğumuz bildiriyi okuyarak ifade ettik.

Görüşlerimizi ifade ettikten sonra alandan ayrıldık. Çıkışta polis tarafından durdurulduk, kimlik kontrolüne tabi tutulduk ve cep telefonlarımızın kilidini açmaya ve eylemimizle ilgili tüm video, fotoğraf ve kanıtları silmeye zorlandık. Ancak, eylemimizin gerekliliği ile ahlaki haklılığı göz önüne alındığında ve polisin görünmez kılmak için kullandığı araçlara rağmen, görüntülerin bir kısmı korunabilinmiş ve ekte derlenmiştir. Videolarda şirket çalışanlarının anonimliğini korumaya karar verdik.

Tarafsız olduğu söylenen ve dünyanın en iyilerinden biri olarak görülen İsviçre demokrasisinin, İsrail ordusu tarafından kullanılan askeri teçhizat için gerekli parçaları kendi topraklarında üreterek bu soykırıma doğrudan dahil olması anlaşılmaz bir durumdur. İsviçre yasalarına göre, insan haklarına saygı göstermeyen bir ülkeye, savaşta ya da diğer birçok durumda askeri teçhizat tedarik etmek yasaktır. Bu konuda hükümetten açıklama talep ediyoruz.

Sivil toplum üyeleri olarak bu eylemi gerçekleştirmek bizim için önemliydi. Ne şimdi ne de gelecekte Gazze Şeridi'nde ya da işgal altındaki Filistin'de gerçekleştirilen katliamlara sessiz kalmayacağız. Savaş suçlularını ve onların suç ortaklarını teşhir etmeyi ve kınamayı kendimize görev edineceğiz. Geçmişte işlenen suçlarda olduğu gibi, “ne unutacağız ne de affedeceğiz”.

(*) İsviçre'deki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgiye şirketin web sitesinden ulaşılabilir: https://elbitsystems-ch.com/articles/projects/

Bu basın bülteninin ekinde şunlar da yer alıyor:

- eylemimizin üç fotoğrafı ve bir videosu

- Fabrika çalışanlarına dağıttığımız broşür.

Haziran 2024 Filistin Halkıyla Dayanışma Romand Bölgesi Komitesi

***

Ayrıca eylem sırasında fabrikada bulunan işçilere dağıtılan metini sunuyoruz:

ELBİT SYSTEMS SİLAHLALARIYLA FİLİSTİN HALKINA YÖNELİK SOYKIRIMI DURDURUN

Siyonist İsrail, Filistin toprakları üzerinde 76 yıldır sürdürdüğü işgal, savaş, sürgün ve insan kıyımı politikasını, Filistin silahlı direniş güçlerinin gerçekleştirdiği 7 Ekim 2023 operasyonunun ardından yeni bir aşamaya taşıdı.

Yıllardır emperyalist güçlerin açık desteğiyle Filistin halkına hiçbir kural tanımadan ve acımadan saldıran Siyonistler toprakları gasp ediyor, halkı katlediyor ve Gazze'de olduğu gibi yaşam alanlarını açık hapishanelere dönüştürüyor. 7 Ekim askeri saldırıların ardından, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere on binlerce insanın ölümüne neden olan hava, kara ve deniz saldırılarını içeren bir soykırım politikasına giriştiler. Son saldırı, Filistin halkı için güvenli olduğu söylenen Refah bölgesinde sivillerin yaşadığı çadırların bombalanmasıydı. Amaç Gazze'de taş üstünde taş bırakmamak, katliamlar ve sürgünlerle bölgeyi insanlardan arındırmak ve Gazze üzerinden tarihi işgal politikasını nihayete erdirmektir.

Soykırım tüm dünyanın gözleri önünde sürdürülmektedir. Birleşmiş Milletler'in (BM) en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) bile 24 Mayıs Cuma günü İsrail'e Refah'taki askeri saldırısını “derhal” durdurma emri vermiştir. Dahası İsrail, UAD'nin Gazze'deki soykırımı önlemek için elinden gelen her şeyi yapmasını emreden 26 Ocak tarihli kararın tek bir tedbirine bile uymamıştır.

Refah'taki bir doktorun verdiği bilgiden, Siyonist İsrail ordusunun attığı bombaların ardından sivillere yardım etmeye çalışan ambulansların insansız hava araçları tarafından hedef alındığını biliyoruz. İsrail ordusu tarafından kullanılan insansız hava araçlarının %85'inin Elbit Systems tarafından tedarik edildiğini biliyoruz. Elbit Systems'in İsrail ordusuna sadece insansız hava araçları değil, tanklar için mühimmat, toplar, havan topları ve iletişim sistemleri için antenler de sağladığını biliyoruz. Elbit Systems'in sistemlerini Gazze ve Batı Şeria'daki operasyonlarla Filistin halkının hayatı pahasına test ettiğini ve geliştirdiğini biliyoruz. İsrail ordusunun tam da soykırımın başladığı günlerde Elbit Systems'e 760 milyon dolar değerinde mühimmat siparişi verdiğini de biliyoruz. Şirket, 6 Mayıs gibi yakın bir tarihte İsrail Savunma Bakanlığı'nın 100 milyon dolar değerinde ekipman siparişi verdiğini açıklamıştır.

İsviçre demokratik ve tarafsız bir ülke olduğunu iddia ederken, bu askeri ürünleri İsviçre topraklarında üretmeye ve geliştirmeye devam eden Elbit Systems aracılığıyla Filistin halkının soykırımını doğrudan desteklemektedir. İsviçre vatandaşları ve bu ülkenin sakinleri olarak, böyle bir duruma, halkı küçümseyen ve kitlesel katliamlar gerçekleştirip savaşta olan bir ülke için askeri teçhizat geliştirilmesine yeşil ışık yakan İsviçre devletinin böyle bir alaycılığına müsamaha göstermeyeceğiz. Böyle bir yıkım için açıklama talep ediyoruz. Siyonist İsrail devletinin UAD tarafından soykırımla suçlandığı bir dönemde, Elbit Systems'in İsviçre topraklarında üretim yapmaya devam etmesi nasıl mümkün olabilir? İsviçre devleti ile Elbit Systems arasındaki resmi ya da gizli bağlantıların açıklanmasını talep ediyoruz. Elbit Systems nasıl oluyor da hiçbir endişe duymadan ve büyük bir özgürlükle varlığını sürdürebiliyor?

Elbit Systems, soykırımcı İsrail devleti ile olan bağlantıları ve doğrudan katılımı sayesinde Siyonist bir İsrail şirketi olduğunu kanıtlamaktadır. Doğrudan İsrail savaş makinesi için üretim yapan ve aynı zamanda savaş suçlarından sorumlu bir şirket haline gelmiştir. Elbit Systems'in İsviçre topraklarında üretim yapmaya devam etmesine ya da Helvetic Konfederasyonu ile herhangi bir işbirliği yapmasına müsamaha göstermeyeceğiz. Elbit Systems yaptıklarının hesabını vermelidir.

Tarih savaş suçlularını ve katilleri asla unutmamış ve affetmemiştir. Soykırıma karıştığı için Siyonist şirket Elbit Systems'i ve onunla suç ortaklığı yaptığı için İsviçre devletinin tutumunu asla unutmayacağız ve affetmeyeceğiz.