Lozan’da Refah katliamı protestosu

İsviçre Lozan’da üniversite gençliği 27 Mayıs saat 18.00’de 14 Haziran (Saint-Laurent) Meydanı’nda eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Mayıs 2024
  • 10:30

İsviçre’de 2 Mayıs’ta Lozan Üniversitesi’nde Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail şirketleri ile Üniversiteleriyle olan bağlantıların kesilmesi için ilk işgal başlatılmıştı. Lozan’daki Üniversite işgalinin devamında tam dokuz üniversite ve iki yüksek özel okulda işgal ve eylemler gerçekleşti. Bu İsviçre’de gençlik içerisinde yaşanan ilk işgalin olma özelliğini taşıdı. Özellikle Lozan’da harekete geçen gençlik, bu süreçte önemli bir duyarlılık ve refleksler edindi.

26 Mayıs gecesi Refah bölgesinde sözde İsrail devleti tarafından sivil halk için güvenli bölge ilan edilen sivil kamplara bombalar yağdırarak en az 40 kişiyi katlederek, soykırımcı yüzünü bir kez daha göstermiş oldu. Bu katliama karşı üniversite gençliği 27 Mayıs saat 18.00’de 14 Haziran (Saint-Laurent) Meydanı’nda eylem yaptı. Eylemde Refah saldırısı hakkında kısa bir bilgilendirme yapılarak, söz konuşmacılara bırakıldı. Konuşmalar arasında önemli mesajlar ve özellikle İsviçre devletine karşı tepkiler öne çıktı. Bu katliamlar karşısında İsviçre Dışişleri Bakanı İgnacio Cassis özel olarak hedef seçilerek, yaşananlar karşısında harekete geçmemesi, hala alttan alta İsrail savunuculuğu yapmasının bir bedeli olduğu ve mutlaka bunun hesabını vermek zorunda kalacağı ifade edildi. Üniversite işgallerini teşhir edip, marjinalleştirmeye çalışan İsviçre medyasının, Filistin’deki katliamlara gelince ya ihtiyatlı bir şekilde ya da görmezden geldikleri vurgulandı. İsviçre’nin İsrail ile ilişkilerinin teşhiri yürüyüşlerle, üniversite işgalleriyle, boykot çağrısıyla ve birçok yasal çerçevede kalan eylemliklerle yapıldığını, fakat bunların devlet tarafından ciddiye alınmadığını ve bundan sonrada eylem biçimlerinin değişebileceği açıklandı. Filistin’deki insan kıyımı ve soykırım karşısında görmezden gelmenin hesabı olması gerektiğini ve bir gün hesap vermek durumunda kalacakları açıklandı. Konuşmalar arasında yapılan üniversite işgalleri karşısında devletin yasakçı zihniyeti mücadeleyi sonlandırmayacağını, hiçbir mücadelenin son bulmadığını tam tersine mücadelelerin devredileceği vurgulandı. Konuşmalar üniversite gençliği tarafından Fransızca ve İngilizce yapıldı.

Meydanda “Şeria Nehrinden denize özgür Filistin!” pankartı açıldı. Eylem boyunca sık sık “Hepimiz Gazze’nin çocuklarıyız!”, “Filistin yaşayacak, Filistin kazanacak!”, “İsrail Filistin çocuklarını katlediyor!”, “Siyonist, faşist, sizsiniz terörist!”, “Denizden nehire özgür Filistin!”, “Katil İsrail!”, “İşbirlikçi İsviçre!” sloganları atıldı. Eylem sırasında başlayan şiddetli yağmura rağmen kitle ayrılmayarak, sloganlar, alkışlar ve ıslıklar eşliğinde meydanda öfkesini haykırdı. Eylem, canlı ve öfkeli bir kalabalığın bir saat boyunca protestosundan sonra son buldu.

Kızıl Bayrak / Lozan