Küresel ısınmanın ölümcül sonuçlarına karşı daha fazla iklim korunması çağrılarıyla başlayan Glasgow’daki Dünya İklim Zirvesi (COP26) emperyalist tekellerin iklim sorunu üzerinden gövde gösterisi yaptığı bir şova dönüştü. İklim krizinin gezegenin yakın geleceğini tehdit eder noktaya gelmesindeki baş sorumlular kapalı salonlarda daha fazla kâr alanı için rekabet ederken kitleler dünya çapında sokaklara döküldü.
6 Kasım Küresel İklim Eylem Günü’nde Glasgow, İngiltere, Bangladeş, Tibet, Birleşik Krallık, Türkiye’nin de içinde yer aldığı çok sayıda ülkede 300’ün üzerinde eylem gerçekleştirildiği açıklandı. Zirvenin yapıldığı Glasgow’daki eyleme ise 200 bin kişinin katıldığı ifade ediliyor.
“Biz burada kapıları kırıyoruz”
Zirvenin gerçekleştiği kentteki eylemde “Glasgow’u insanlar yapar” denilirken, çok sayıda çevre örgütünün katıldığı eylemlerde emperyalistlerin iklim politikaları eleştirildi. Kapitalist düzenin iklime krizi karşısında çözümsüz kaldığı vurgusu öne çıkarken, iklim için bu düzeni değiştirmek gerektiğinin altı çizildi.
Kapitalist devlet temsilcilerinin COP26 zirvesinde boş söylemler ve vaatler öne sürmek dışında bir adım atamaması protesto edilirken, bu oyalamalara aldanmamak gerektiği vurguları yapıldı. Yaşanabilir bir gezegen için harekete geçip mücadele etme çağrıları yükseltildi.
Eyleme katılanlar sosyal medya hesaplarından da benzer vurgularla paylaşımlarda bulundu. Eylemlere katılan birisi şunları ifade ediyor:
“Umudumuz yoksa hiçbir şeyimiz yok demektir. Ama umut pasif bir şey değil, bir şeyleri gerçekleştirmekle ilgili ve biz burada kapıları kırıyoruz.”
300’ün üzerinde eylem
Birleşik Krallık’ta Eastbourne, York, Watford ve Bristol’da İklim Adaleti için eylemler yapıldı.
İngiltere’de Londra’da yapılan eylemlerde Finsbury Sirki Bahçesi’nde toplanıldı ve “İklim adaleti için harekete geç”, “Gelecek talep ediyoruz” yazılı pankartlarla Trafalgar Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi.
Türkiye’de eylemler
İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere pek çok kentte eylemler yapıldı. Eylemlerde “İklim adaleti için harekete geç”, “İklimi değil sistemi değiştir” şiarları kullanılırken, yağma ve talan üzerine kurulu AKP-MHP iktidarı da protesto edildi. Emeğe, doğaya ve tüm canlılara düşman sermayenin çıkarları uğruna uygulanan politikalar teşhir edilirken, gezegeni korumak için derhal harekete geçme çağrısı yükseltildi.