Güney Afrika’da metal işçileri süresiz grevde

Güney Afrika’nın en büyük metal işçileri sendikası NUMSA’nın süresiz greve çıkıldığını ilan etmesinin ardından işçiler pek çok kentte kitlesel yürüyüşler yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Ekim 2021
  • 22:18

Güney Afrika’nın en büyük metal işçileri sendikası NUMSA, 5 Ekim’de süresiz grev başlattı. Ülkenin birçok kentinde işçiler kitlesel yürüyüşler yaptı. Patronların yüzde 4,4 zam dayatmasına karşı sendika yüzde 8 ücret zammı talep ediyor.

Sektörde örgütlü yaklaşık 155 bin üyesiyle Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA), Cape Town, Durban, Johannesburg ve Kimberley gibi büyük kentlerde asgari ücretin artırılması talebiyle sokaklara çıktı.

Süresiz greve çıkan işçilerin, ücretlerinde yüzde 8’lik artış talebine karşı patronlar 4,4 teklif ediyor. Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Örgütü (NUMSA), patronların bu teklifinin bir “hakaret” olduğunu vurgulayarak, talep ettikleri artış oranını yüzde 15’e çıkardıklarını duyurdu.

“Yaşanabilir ücretler için dilenmeyeceğiz”

NUMSA Genel Sekreteri Irvin Jim greve ilişkin şunları ifade etti:

“Taleplerimiz karşılanana kadar süresiz grevdeyiz. Mühendislik sektöründe emeğin aşırı sömürüsünün karşı konulmadan devam etmesine izin vermeyeceğiz. Grev kararı, işverenlerin acınası bir teklifte bulunduğu ve böylece işçileri hayal kırıklığına uğrattığı uzun süren müzakerelerin başarısız olmasının ardından alındı.

“Bu grev eylemiyle mühendislik işçileri için geçimlik ücret talep ediyoruz. Eylemde birlik olma zamanıdır. Yaşanabilir ücretler için dilenmeyeceğiz; bunları talep ediyoruz”

NUMSA başkanı Andrew Chirwa da işçilerin pandemi döneminde sektörün ayakta kalmasını sağladığını belirtti.

Pandemi güvencesiz çalışmayı derinleştirdi

IndustriALL’a bağlı bir başka sendika olan Ulusal Maden İşçileri Sendikası’ndan (NUM) metal sektörü koordinatörü Mawonga Madolo, grev için şu dayanışma mesajını paylaştı:

“Covid-19, mühendislik ve metal sektörlerindeki işçileri yoksullaştıran, işten çıkarmalara neden oldu ve güvencesiz çalışma koşulları yarattı. İşçiler bu zorluklarla karşı karşıya kalırken, işverenler onların kötü durumlarına karşı duyarlı olmalı ve işçilerin ücretlerinin değerini daha fazla kaybetmemelerini sağlamalıdır. İşverenler, geçim ücretine yönelik ücret artışları ödemeli.”