İşçiler Sincan İşçi Birliği'ne MESS TİS sürecini değerlendirdi:

"Greve gitmeli, haklarımızı almalıyız"

Arçelik, Man ve Türk Traktör işçileri Sincan İşçi Birliği'ne MESS TİS sürecine dair talep ve görüşlerini aktardı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Ekim 2021
  • 12:50

Sincan İşçi Birliği, MESS ile metal işçilerinin TİS sürecine doğru ilerlediği bir evrede Sincan’da işçilerle görüşmeler yaparak işçilerin talep ve görüşlerini aldı. Arçelik, Man ve Türk Traktör işçileri ile yapılan görüşmelerde işçiler taleplerini ve şikâyetlerini dile getirerek TİS süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sincan İşçi Birliği’ne değerlendirmede bulunan Arçelik işçileri şunları dile getirdi:

“Ben 10 aydır Arçelik’te çalışıyorum. Arçelik sürekli sözleşmeli işçi alıyor ve bir süre sonra sözleşmesi bitince çok küçük bir miktarı kendi kadrosuna alıyor ve diğerlerini kapının önüne koyuyor. Böyle olunca iş güvencemiz olmuyor. Bundan dolayı işsizlik önemli bir korku oluyor. Onun için sözleşmede işçilerin kadrolu olarak çalışması önemli bir talep olarak yer alabilir.”

Ücretlerin düşük olduğunu belirten bir başka Arçelik işçisi şu sözleri dile getirdi:

“7 yıllık Arçelik işçisiyim. Sözleşmede zam geçen yıllara göre daha iyi olmalı. Ara dönemlerde iyileştirmeler yapılmalı. Bizim fabrikada üretim baskısı çok yoğun. Bu baskı son bulmalı, artık sözleşmede bu nasıl maddeleştirilir bilemiyorum. Bir de gece kahvaltısı çok yetersiz. İstihdam azaltılmadan iki vardiyaya dönülmesi gerekir. Yıllık izinlerimiz de yetersiz, yıllık izinlerin miktarını işçiler belirlemeli.”

Bir diğer Arçelik işçisi TÜİK verilerini gerçekçi bulmadığını dile getirdi ve şunları söyledi:

“15 yıldır Arçelik’te çalışıyorum. Ben TÜİK’e güvenmiyorum. TÜİK verileri ciddiye alınmadan sözleşme imzalanmalı. Sosyal haklar genişletilmeli. Bu bir devlet-vatan meselesi değil, bir hak mücadelesi olduğu bilinmeli. İşsizliğin oluşturduğu baskıya boyun eğilmemeli. Yemekler besleyici gıdalarla güçlendirilmeli. Pandemi bir baskı aracına dönüştürülmemeli.”

Türk Traktör’de çalışan işçiler de TÜİK verilerinin gerçekçi olmadığını belirterek “10 yıldır TTF’de çalışıyorum. TÜİK verileri gerçekçi değil. Ben verilerin en az iki katı olduğunu düşünüyorum. Bu sözleşmede eğer taleplerimiz yerine getirilmezse greve gitmeli ve haklarımızı almalıyız.” dedi.

Man’da hak gaspları ve işten çıkarmalarla geçen bir yıl

Uzun zamandır Man’da çalışan bir işçi, patronun çeşitli şekillerde ücretlerini gasp ettiğini dile getirdi ve şunları söyledi:

“Denkleştirme, fazla mesai saati ve ücreti üzerinden değil normal çalışma saati ve ücreti üzerinden hesaplanıyor. Böylece saatlerce çalışmamız gasp ediliyor. Buna yönelik tepkileri de ‘biz bir aileyiz. Aile içinde bu tarz şeyler sorun olmaz’ denilerek geçiştirdiler. Bence Türk Metal haklarımızı alamaz. İşçi arkadaşlarımızın birçoğunda ne yazık ki duyarsızlık ve haklarına yeterince sahip çıkamama durumu var.”

Bir başka Man işçisi; 2020 Şubat’ında 1000 işçinin işe alındığını pandeminin ardından ise sözleşmeli alınan işçilerin nerdeyse tamamının işten atıldığını, başta emekliler olmak üzere kadrolu 500 işçinin de çıkışa zorlandığını ve işten ayrıldığını belirtti. Fabrikada bu yıl şu ana kadar 63 gün duruş olduğunu ve bu sayının yıl sonuna kadar 93 güne çıkacağını belirti.

Konuşulan işçilerin geneli, ücretlerinin ek vergi dilimine girmesini büyük bir sorun olarak değerlendiriyor. Sözleşmede bu sorun ile ilgili de taleplerin yer almasının önemine işaret ediyorlar.

Kızıl Bayrak / Ankara