Fransa’daki okullarda vaka sayısı yükseliyor

Fransa’da koronaya rağmen sürdürülen yüz yüze eğitim yüzünden okullardaki vaka sayısı yükseliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Kasım 2020
  • 18:28

Fransa’da son bir haftada en az 12.478 öğrenci koronavirüse yakalandı. Geçen hafta sözde sıkı sağlık protokolüne karşı Fransa’nın birçok kentindeki liselerde protesto eylemleri ve okul blokajları yaşanmıştı. Bu hafta ortaya çıkan veriler liselilerin ne kadar haklı olduğunu doğruluyor.

Bu verilere rağmen 12 Kasım günü Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer basın açıklamasında “Olanaklar ölçüsünde eğer bir lise yapabiliyorsa, öğrencilerin %100’lük mevcudiyeti arzu edilir” dedi. Eylemlerden sonra liselere hiçbir yatırım yapmadan, %50’li kapasiteyle yüz yüze eğitim kararını almak zorunda kalmışlardı. Bakanın bu arsız ifadeleri liselerin tam kapasite eğitimi için kapıyı araladıklarına işaret ediyor.

Bir süredir daha fazla temizlikçi ve eğitim yardımcısı talep eden öğretmenler, koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla %100 kapasiteyle eğitim için bu ihtiyaçların daha da elzem hale geldiğini vurguluyordu. Fakat sermaye devleti, bu konuda yeni personel almak bir yana öğretmenler dahil olmak üzere memur çıkarmanın peşinde. 

Kapalı alanda eğitimin gerçekleştirilmesiyle, sınıflar birer salgın yuvasına dönüşüyor. Eğitim Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre son bir haftada 12.478 öğrencinin Covid-19 testi pozitif çıktı, bunların 2.838’i sadece Çarşamba günü pozitif çıktı. Bakan Blanquer’e göre geçen haftanın pozitif vaka sayısı 3.528 idi. Bu iddialara göre pozitif öğrenci vaka sayıları bir haftada üç buçuk kat arttı.

Eğitim Bakanlığı’nın verdiği sayılar Fransız gazetesi Libération tarafından yalanlandı. Gazeteye göre, Eğitim Bakanlığı'nın son dört gün için açıkladığı sayılar doğruyu yansıtmıyor. Sadece 2 Kasım günü için 0-9 yaş arası öğrencilerde 1.849, 9-19 yaş arasındaki gençlerde 8.116 vaka tespit edildiği vurgulandı.

Devletin umursamazlığı karşısında eylem ve blokajlar yapan liseliler hükümete geri adım attırarak, kazanım elde etmenin yolunu fiili mücadeleyle göstermişti. Bugün devletin okullara daha fazla bütçe ayırarak, temizlikçi, eğitim yardımcısı ve öğretmen alımı, maske, hidroalkolik jel gibi korunma amaçlı malzeme sağlanması için mücadele edilmesi gerekiyor. Öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin tek çaresi taleplerini elde etmek için fiili mücadele yolunu tutmasıdır. Bunun için de, 17 Kasım’da Seine-Saint-Denis’deki grev çağrısı önemli bir yerde duruyor.

Kızıl Bayrak / Paris