Fransa'da emeklilik yasa tasarısına karşı eylemler devam ediyor. 8. Genel Grev'in ardından dün (16 Mart) de yasa tasarısı parlamentoda görüşülürken eylemler sürdü. Sermaye hükümetinin yasa tasarısını parlamentoda oylatmaktan kaçıp OHAL yasasına sığınması tepkileri büyüttü.
Fransa Başbakanı Elisabethe Borne'un OHAL yasasının 49.3 maddesi dayanarak yasa tasarısını parlamentodan kaçırma kararını açıklamasının ardından başta Paris'te meclis önü olmak üzere eylem çağrıları başladı. Polis fiili toplanmaları önlemeye çalışsa da Fransa'nın dört bir yanında meydanlar kısa sürede doldu. Öğrenciler başta olmak üzere binlerce işçi ve emekçi hem emeklilik yasasındaki değiştirilmek istenen maddelere hem de 49.3 dayatmasına karşı sokaktaydı. Paris, Marsilya, Dijon, Rennes, Rouen, Nantes, Metz, Bordeaux, Strasbourg gibi birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Birçok eylemde polisin saldırısı sonucu çatışmalar yaşandı. Ülke çapındaki eylemlerde yüzlerce kişi gözaltına alındı.
Paris eylemi, genel grevi sürekli greve çeviren çöp toplama işçilerine yönelik baskıdan dolayı sabahın erken saatlerinden itibaren depo önlerinde başladı. Polis yığınağıyla grev kırıcı taşeron işçilerin içeriye sokulma girişimine karşı grevciler ve destekçi kitle depo önlerinde barikat kurdu. Bu tehditler işe yaramayınca bu kez “kamu sağlığı için” zorla çalıştırma kararı çıkartıldı.
Gün içerisinde lise ve üniversitelerden boykot ve blokajlarla süren eylemler başbakanın kararı sonrası daha da büyüdü. Paris'te öğrencilerin meclis önündeki eylem çağrısı polisin bölgeyi kapatması sonrası Concorde Meydanı ve çevre caddeler toplanma alanına çevrildi. Binlerce eylemci toplanmayı engellemeye çalışan polisin sürekli saldırılarına rağmen meydanı boşaltmadı. Polis yer yer gaz bombası kullanırken çoğunlukla coplarla saldırdı. Eylem hava karardıktan sonra da başta Madeleine, Opera ve Concorde meydanları olmak üzere caddelerde sürdü. Eylemciler grevden kaynaklı biriken çöp yığınlarından barikatlar kurup ateşe verdi. Paris caddeleri ve yan sokaklarında birçok barikat kurulurken polis ve itfaiye yangınları söndürmekte yetersiz kaldı. Polis ara sokaklarda eylemcilere yetişmek için motorlu polislerle saldırdı. Motorlu polisler bir eylemciyi katlettikleri için daha önce yasaklanmış ancak Sarı Yelekliler hareketi sonrası yeniden kurulmuştu. Saldırganlıklarıyla bilinen bu polis birimi, bu eylemde de kitleye azgın bir şekilde saldırdı.
Polis saldırılarına rağmen caddeleri kapatmaya devam eden eylemciler, gözaltı terörüne rağmen eylemi gece geç saatlere kadar sürdürdü. Sadece Paris'te 271 eylemci gözaltına alındı.
Saint-Étienne'de belediye binası önündeki binlerce eylemci de barikatı ateşe vererek polisle çatıştı. Liman kenti Le Havre'da da büyük ateşler yakılarak polisle çatışıldı. Sarı Yelekliler de birçok şehirde eylemlere dahil oldu. Şehirlerarası yolları ve bağlantı kavşaklarını bloke ettiler.
Sendikal bürokrasi ise eylemlerin büyümesinden korkarak kontrolü altına almak için önümüzdeki haftaya bırakılan yeni bir eylem takvimini planlamak için toplandı. Birçok işçi bölüğü sürekli grev kararı alınması talep ederken sendika bürokratları sadece bir günlük genel grevlerle süreci oyalıyor. Sendika bürokratları hükümetin yasada ısrar etmesine karşın eylemleri büyütmekten kaçıyorlar.
Öğrenciler başta olmak üzere bugün de gün içerisinde eylemlerin devam etmesi bekleniyor. Sabah saatlerinde üniversitelerde forumlar düzenlenerek eylem kararları tartışıldı.
Kızıl Bayrak / Paris