Fransa’da emeklilik reformu yasalaştı!

Fransa’da emeklilik hakkına yönelik yeni saldırı paketi aylar süren bürokratik prosedürün dün akşam saatlerinde Anayasa Konseyi'nin onayı ve hiç zaman kaybetmeyen Cumhurbaşkanı Macron'un imzalamasıyla tamamladı. Şu ana kadar 12 genel grev, çok sayıda süresiz grev ve militan eylemlerle karşı çıkılan bu saldırıya nasıl cevap vereceği merak ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Nisan 2023
  • 16:30

Fransa’da sermaye hükümetinin temsilcisi Emmanuel Macron, “emeklilik reformu”nu dün akşam imzaladı. Bugün de Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yeni emeklilik yasasının tüm “yasal prosedürü” tamamlandı. 14 Nisan günü Anayasa Konseyi, yasanın emeklilik yaşını 64’e yükseltilmesini onaylamış ancak bazı alt maddeleri reddetmişti.

Düzen muhalefetinin yasayı RİP (referanduma taşıma) başvurusu da reddedildi. 3 ayrı düzen partisi RİP için başvuru yapmıştı. Nupes başvurusunun ardından genişletilen bir başka başvuru daha yapılmıştı. Bu başvuru 3 Mayıs’ta değerlendirilecek.

Anayasa Konseyi'nin kararının ardından Macron, yasanın yürürlülüğe girmesi için zaman kaybetmeden imzaladı. Gün bile kaybetmeden yasanın devreye sokulması burjuvazinin ne kadar sıkıştığını da gösteriyor. Daha önce yasa tasarısının mecliste oylanmasına tahammül gösterilmemiş, OHAL yasasına dayanarak kabul edilmişti.

Sendikal bürokrasi ise yaşadığı sıkışmayı bir kez daha gözler önüne serdi. Anayasa Konseyi'nin tutumu karşısında sadece beklemeci bir tutum sergileyen sendikaların ortak eylem grubu, Macron’un yasayı hızla imzalaması karşısında yanıt olarak “1 Mayıs’a kadar” görüşmeme tutumu belirledi. Sendika bürokratlarının sermayeyi rahatsız etmeyen bu eylem tavrının tabanda nasıl etki yaratacağıysa merak konusu.

Yasa gündeme geldiğinden beri 12 genel grev gerçekleştirilmiş ve bazı eylemlerde kitle katılımı son 30 yılın en kitlesel katılımı olan 3,5 milyon barajını aşmıştı. Ayrıca on yıllar sonra Fransa genelinde eylem sayısı da artmış, 300’den fazla şehir, bölge ve merkezde eylem düzenlenmişti. 49.3 dayatması karşısındaysa eylemler daha da militanlaşmış, bir hafta boyunca gece eylemlerinde yollara barikat kurularak ateşe verilmişti.

14 Nisan günü de Anayasa Konseyi'nin ve yakındaki meydan olan Hotel de Ville (Paris Merkez Belediye binası) önünde eylem gerçekleştirilmişti. Binlerce kişi meydanda sloganlarla kararı bekledi. Polis çok büyük yığınak yaptığı başkentte göstericilere karşı terör estirdi.

Touluse ve Rennes şehirlerinde de refleks eylem örgütleyenlerden oldu. Binlerce kişi Anayasa Konseyi’nin kararına karşı sokaklara çıktı. Ayrıca gece hava karardıktan sonra birçok şehirde fiili eylemler düzenlendi. Eylemciler çöp konteynerleri ile barikat kurup ateşe verdi. Caddelerde sloganlarla yürüdü. Polis her yerde fiili eylemlere azgınca saldırdı. Sadece Paris’te 111 kişi gözaltına alındı. Fransız devleti karara militan bir karşılık verileceğini bildiği için metro güvenliklerine dahi kalkanlar dağıtarak polis terörü sonucu metroya sığınanlara saldırılması için hazırlık yapmıştı.

Şimdi 1 Mayıs öncesi yeni bir eylem takvimi açıklanıp açıklanmayacağı tartışılıyor. Bu saldırının nasıl karşılanacağı, düzen içi süreci tamamlanan bu saldırı yasasının çöpe atılıp atılmayacağı sokakta verilecek mücadeleyle bağlı olacak.

Kızıl Bayrak / Paris