8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kadın ve erkekler birlikte Fransa’nın başkenti Paris’te alanları doldurdu. 1977'den beri her 8 Mart'ta olduğu gibi kitleler yine sokaklardaydı. On binlerce kadın talepleri için pankart, döviz açarak sloganlarla yürüdü.
Paris'te saat: 14.00'te Republique Meydanı'nda toplanmaya başlayan kitleler daha sonra Nation'a doğru yürüdüler. 50'den fazla sendika, kitle örgütü, dernek, kurum ve kuruluşun ortak düzenlediği eyleme on binlerce kadın ve erkek emekçi katıldı. Emekçiler hep bir ağızdan emeklilik reformuna, ücret eşitsizliğine, cinsiyet ayrımına, fiziksel/cinsel şiddete ve savaşa karşı sloganlar, pankartlar, dövizler ve şarkılarla yürüdü. Yürüyüş sırasında kadınların taşıdığı “Eşit işe eşit ücret!'', ''Ekmek, barış, özgürlük!'', ''Emekli, çalışan, kadınlar öfkeli!'' şiarlarının yazılı olduğu dövizler dikkat çekerken, hükümetin mücadele edenlere yönelik küstahça tutumunu eleştiren sloganlar da atıldı.
Fransa'da 7 Mart'ta emeklilik yasasına karşı genel grev kararı alınmıştı. 3,2 milyon emekçi “emeklilik reformu” adı altında Macron yönetiminin gündeme getirdiği saldırıya karşı son 50 yılın rekor katılımlı grevini gerçekleştirdi. Paris başta olmak üzere tüm büyükşehirlerde muazzam bir katılım oldu. Ulusal ölçekte 8 Mart, özellikle çöp toplayıcıları, rafinericiler ya da liman işçileri gibi grev eylemine giren sektörlerde başladı. Rafinericiler, emekli maaşları ve ücretlerde artış talebi konusundaki kararlılıklarını ortaya koyarak federasyonlarının çağrısı üzerine sevkiyatı engellemek için oluşturulan ablukayı sürdürmek için grev hatları oluşturdular. Liman işçileri ise Fransa'daki birçok limanı bloke etti. Liman işçilerine enerji ve demir yolu işçilerinin katıldığı bazı yerlerde işgaller ortaklaşa gerçekleştirildi.
Kadın grevi genel grevle birleştirildi. Kadınlar saat: 15.40’ta kendi grevlerini gerçekleştirdiler. Emeklilik reformunda yaşın kadın-erkek ayırt edilmeksizin 64 olması kadınların daha fazla mağdur olmasına ve hak kaybına neden olacak. Zaten hali hazırda eşit işe eşit ücret ödenmiyor. Buna da tepkilerini ortaya koyan kadınlar kendi grevlerini örgütleyip alanlara geldiler.
Eylemde konuşan ''Femme Egalite'' derneği başkanı, bu yıl daha kararlı olduklarını belirterek, 2021 yılında yapılan araştırmalara göre özel sektörde kadınların erkeklerden %15 daha az maaş aldığını ifade etti. Eşitsizliğin emeklilik maaşlarına da yansıdığını dile getiren konuşmacı, aynı süre çalışmalarına rağmen kadınların erkeklerden %40 daha az emekli maaşı aldıklarını belirtti ve ekonomik, sosyal, toplumsal eşitsizliklere karşı alanlardaki yerlerini aldıklarını vurguladı.
Yürütüşte İran, Kürt, Afgan, Türk, Filistin ve daha birçok halktan göçmen kadın emekçiler kendi renkleriyle yürüyüşe katıldılar.
8 Mart, Paris’in yanı sıra 150 ayrı şehirde sokaklarda kutlandı.
Kızıl Bayrak / Paris