Fransa'da cevap Meclis'ten değil sokaktan geliyor!

Fransa'da emeklilik yaşını yükselten yasanın, Parlamentoyu devre dışı bırakan 49.3 maddesine dayanarak çıkarılmak istenmesine karşı milyonlar sokaklara çıktı!

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2023
  • 17:30

Fransa'da emeklilik yasasına karşı gensoru önergesinin reddinden sonraki ilk genel grev 23 Mart günü gerçekleştirildi. İşçi ve emekçiler hem emeklilik yaşının yükseltilmek istenmesine hem anti demokratik OHAL uygulamalarına karşı biriken öfkeleriyle alanları doldurdular.

Fransa genelinde Macron ve hükümetinin 49.3 ile meclisi devredışı bırakarak emeklilik yasasını çıkartmaya karar vermesine karşı tepki, son günlerde şiddetini arttırarak devam ediyor. 7 Mart'ta gerçekleştirilen genel greve son 50 yılın rekor katılımı sağlanmıştı. Bugün gerçekleştirilen 9. genel grev ve eylemlere katılım ise, 7 Mart'takini de aştı. CGT Sendikası'nın açıklamasına göre 800 bini Paris'te olmak üzere greve katılım 3,5 milyona ulaştı.

Genel grev sabah saatlerinde işçilerin büyük illerde otoban ve kavşakları işgalleri ile başladı. Paris'te saat 14.00'te Bastille Meydanı'nda toplanmak için yapılan çağrıya SUD, CGT, UNSA, CFTD sendikalarının yanı sıra liseli ve üniversiteli gençler de kitlesel bir şekilde katılarak karşılık verdiler. Paris ve banliyölerinden binlerce işçi ve emekçi çalıştıkları işyerlerinden alanlara yöneldi. Chatillon demiryolu işçileri çalıştıkları birimi tamamen durdurarak fiili greve çıktılar. Aynı zamanda demiryolu bakım-onarım işçileri de benzer bir şekilde tam katılımla grev yaptılar. Bazı üniversitelerde işgal gerçekleştiren öğrenciler ile liseliler de greve yoğun bir şekilde katıldılar. Çöp toplama işçileri ise grevde olduğu için birçok ilde çöp yığınları oluştu.

Paris'te Opera Meydanı’na varıldığında polis alanı çevrelemiş kontrollü çıkışlara yönlendiriyordu. Sendikaların araçları çıkış yapmaya başlarken eylemcilerin dağılmak gibi bir niyeti yoktu. Polis saldırılarıyla kitleyi parçalamaya çalışsa da yaklaşık iki saat boyunca kitle dağılmadı, buldukları malzemelerden barikatlar kurarak alanda çatıştı. İlk saldırıların ardından çatışma da üç noktaya yayıldı. Polisin kitleyi parçalamaya yönelik hamleleri de büyük oranda boşa düşürüldü. Fakat polis takviye güçlerin gelmesiyle üç koldan kitleyi kıstırıp saldırdı. Birçok eylemci yaralanmasına rağmen alan terk edilmedi. Sendikalarsa kortej kolunun sonuna gelmeden ayrılmaya başlayarak fiili eylem kitlesini yalnızlaştırdı. Polis artık hava karardıktan sonra kalan kitleyi dağıtmak için şiddetle saldırdı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu, eyleme Solidaires Sendikası kortejinde katılarak yürüyüşteki yerin aldı.

***

Paris'in yanı sıra Nantes, Lyon, Bordeaux, Nice, Lorıent ve Rennes başta olmak üzere Fransa'da birçok büyük kentte de genel greve katılım yoğun oldu. Eylemlere militan bir hava hakimdi. Eylemler sırasında Fransa genelinde 190 farklı alanda ateşler yakıldı. Eylemin sonuna kadar bunların sadece 140'ı söndürülebildi. Günlerdir toplanmayan çöp yığınları ve çöp kovalarıyla barikatlar kurulup ateşe verildi.  

Günlerdir süren eylemlerde polisin saldırganlığı da dikkat çekti. Birçok ilde gerçekleşen çatışmalarda eylemciler molotov kokteyli de kullandı. Paris'te 103 kişi olmak üzere yaklaşık 200 kişi gözaltına alındı. Çatımalar sırasında 149 polis de yaralandı.

Bordeaux'da eylemciler belediye binasının kapısını ateşe verdiler ve geç saatlerde ancak söndürülebildi. Çatışmaların ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Darmanin, polisini koruyarak ''aşırı'' solun kazanamayacağını söyledi. Ayrıca “sayısı binleri bulan kırıcıların polisi öldürmeye yönelik saldırı yaptığını” iddia ederek demagoji yaptı.

Eylemler günün geç saatlerine kadar sürdü. Gece yarısına doğru ara sokaklara ve mahallere çekilen kitle eylemleri sonlandırdı. Gün bitmeden, 28 Mart günü bir sonraki genel grev ve eylem günü olarak açıklandı.

Kızıl Bayrak / Paris