Fransa'da Emeklilik yaşını yükseltmeyi hedefleyen yasa tasarısı karşıtı eylemler devam ediyor. 8. Genel Grev'in gerçekleştirilmesinin ardından yasa parlamentoda görüşülürken 20 Mart’ta da eylemler sürdü. Sermaye hükümetinin yasa tasarısını parlamentoyu saf dışı bırakıp OHAL yasasına sığınması tepkileri büyüttü.
Elisabethe Borne'un 49/3 maddesiyle yasayı parlamentodan kaçırma kararını açıklamasının ardından, başta Paris'te meclis önü olmak üzere birçok yere eylem çağrıları yapıldı. Polis fiili toplanmaları önlemeye çalışsa da Fransa'nın dört bir yanında meydanlar kısa sürede dolmaya başladı. Öğrenciler başta olmak üzere binlerce işçi ve emekçi hem emeklilik yaşının yükseltilmesine hem de OHAL yasasının dayatılmasına karşı sokaklara çıktı. Paris, Marsilya, Dijon, Rennes, Rouen, Nantes, Metz, Bordeaux, Strasbourg gibi birçok şehirde kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Birçok eylemde polis saldırılarından kaynaklı çatışmalar yaşandı. Eylemlere saldıran polisin yüzlerce kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.
Paris eylemi, genel grevi sürekli greve çeviren çöp toplama işçilerine yönelik baskıdan dolayı sabahın erken saatlerinde depoların önünde başlatıldı. Polis eşliğinde grev kırıcı taşeron işçileri içeri alma girişimi grevciler ve destek veren kitle tarafından depoların önlerinde barikat kurularak engellendi. Bu tehditler işe yaramayınca “kamu sağlığı için zorla çalıştırma” kararı çıkartıldı.
Gün içerisinde lise ve üniversitelerde yapılan boykot ve blokajlarla süren eylemler başbakanın kararı açıklamasından sonra daha da büyüdü. Paris'te öğrencilerin meclis önündeki eylem çağrısı polisin bölgeyi kapatması sonrası Concorde Meydanı'nda ve çevre caddelerde toplanma şeklinde gerçekleşti. Binlerce eylemci toplanmayı engellemeye çalışan polisin sürekli saldırılarına rağmen meydanı boşaltmadı. Polis yer yer gaz bombaları kullanırken çoğunlukla coplarla saldırdı. Eylem, hava karardıktan sonra da Madeleine, Opera ve Concorde meydanları başta olmak üzere çeşitli caddelerde sürdürüldü. Eylemciler grevden kaynaklı biriken çöp yığınlarından barikatlar kurup ateşe verdi. Paris caddeleri ve yan sokaklarında birçok barikat kurulurken polis ve itfaiye ateşe verilen barikatları söndürmekte yetersiz kaldı. Polis ara sokaklarda eylemcilere yetişmek için motorlu polislerle saldırdı. Motorlu polisler bir eylemciyi katlettikleri için daha önce yasaklanmış, ancak Sarı Yelekliler hareketi sonrasında yeniden kurulmuştu. Saldırganlıklarıyla bilinen bu polis timleri, birkez daha kitleye azgınca saldırdı.
Polis saldırılarına direnerek caddeleri kapatmaya devam eden eylemciler gözaltılara rağmen eylemi gece saat 22.00 sularına kadar sürdürdü. Sadece Paris’te 271 eylemci gözaltına alındı.
Saint-Étienne'de Belediye Binası önünde binlerce eylemci barikatı ateşe vererek polisle çatıştı. Liman kenti Le Havre'da da büyük ateşler yakılarak polisle çatışıldı. Bu arada Sarı Yelekliler birçok şehirde eylemlere katılarak şehirler arası yolları, bağlantı kavşaklarını bloke ettiler.
Sendikal bürokrasi, eylemlerin büyümesinden korkarak kontrol altına alma manevrasına girişti. Yeni eylem takvimini planlama toplantısını gelecek haftaya bırakarak, ortalığı soğutmaya çalışıyorlar. Nitekim birçok sektörden işçiler sendikalardan sürekli grev kararı alınmasını talep ederken, bürokratlar sadece bir günlük genel grevlerle işçileri oyalıyorlar. Hükümetin saldırıda ısrar etmesine rağmen rutinlerini bozmayan bürokrat takımı farklı eylem kararları almaktan kaçınıyor.
Kızıl Bayrak / Paris