Fransa'da yeni emeklilik reformuna karşı 19 Ocak'ta başlayan grev ve eylemler tüm kararlılığıyla devam ediyor. 6 Nisan günü Fransa genelinde irili ufaklı birçok kentte ve 269 noktada gerçekleşen eylemlere 2 milyon işçi, emekçi ve genç katıldı.
Emeklilik reform yasasının geri çekilmesi, ücretlerin artırılması, 60 yaş emeklilik, ağır ve yıpratıcı meslek dallarında 55 yaş emeklilik taleplerin yükseltildiği grev ve eylemlerde, polis şiddetine maruz kalan eylemciler için de adalet talepleri yükseltildi.
Paris’te 400 bin işçi emekçi ve gencin katıldığı eylem, saat: 14.00’de Les İnvaledes'te kitlenin toplanmasının ardından Place d'İtalie'ye yüründü. Yürüyüş boyunca anti-fa, anti-kapitalist ve bağımsız kitlenin oluşturduğu kortej yer yer polis provokasyonuyla karşı karşıya kaldı. Polisin saldırısı sonucu yaşanan çatışmalarda kortejler bölünerek gözaltılar yaşandı. Emmanuel Macron’un 2017’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılma hakkını kutladığı ünlü restoran La Rotonde’nin önünde yoğun biçimde yığınak yapan polis ile anti-fa, anti-kapitalistler arasında yaşanan çatışma sonucu restoran büyük ölçüde tahrip edilirken, bir bölümünde de yangın çıktı.
İşçi sendikalarından CFDT, CGT, FO, CFTC, CFE-CGC, UNSA, Solidaire, FSU ve gençlik örgütlerinden UNEF, VL, FAGE, FİDL, MİNL’in çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe, çağrıcı kurumların kortejlerinden bağımsız olarak on binlerce genç katılarak bağımsız kortej oluşturdu.
Gençlikten blokaj eylemleri
Güne blokaj eylemleriyle başlayan Paris ve banliyölerinden kolej, lise ve üniversiteli gençliğin ve eğitim emekçilerinin pankartlarıyla katıldığı eylemde, sermaye hükümetlerinin bugüne kadar oylama yapmadan sosyal hakları gasp etmek için devreye soktuğu yasa maddesi 49-3’e karşı gösterilen öfke taşınan döviz, pankart ve sloganlara da yansıdı. “Milyarların savaşa değil, eğitime, sağlığa, emekliliğe, insanca yaşama!” ayrılması talep eden pankart ve dövizler dikkat çekti. Liseliler sendikası 400’ün üzerinde lise ve kolejde blokaj eyleminin gerçekleştiğini açıkladı.
Eylemlere “İnsan Hakları Ligi” artan polis şiddetine karşı gözlemciler gönderdi. İçişleri Bakanı Darmanin ise polis şiddetini savunarak 125 yıllık bir geçmişe sahip olan İnsan Hakları Ligi’ni hedef aldı. İnsan Hakları Ligi'ni kamu finansmanını kesmekle tehdit etti.
Enerji sektöründeki grev sürüyor
Grev enerji sektörlerindeki rafinerilerde, ulusal gaz ve elektrik şirketlerinde 1 ayı aşkındır süresiz devam ediyor. Petrol depoları ve rafinerilerdeki grevlerden kaynaklı Fransa genelinde %20 civarındaki petrol istasyonunun kapandığı ya da birden fazla petrol ürününün bulunmadığı açıklandı. Rafinerilerdeki grevlerle dayanışmak için Belçika Anvers’te bulunan Total rafineri deposu çalışanlarının da greve gittiği duyuruldu.
Grev nedeniyle havayollarında %20 uçuşun iptal edildiği açıklandı. Ulusal demiryolu şirketinde 4’te 3 seferler düzenlenirken, Paris ve banliyö ulaşım hatlarında greve katılımın düşük olduğu açıklandı. Çokuluslu şirket Blackrock’un binaları Paris'te demiryolu işçileri tarafından işgal edildi.
Reforma karşı dayanışma grev kasalarına da yansıdı
2016 yılında kurulan grev dayanışma kasasında bugüne kadar 7 milyon 440 bin 900 Euro toplandığı açıklanırken, bunun 3 milyon 547 bin 089,89 Euro’su emeklilik reformuna karşı düzenlenen kampanyalarda toplandığı belirtiliyor. Grev dayanışma kasasından 4 milyon 376 bin 310 Euro’nun reform karşıtı grevlerdeki işçilere dağıtıldığı açıklandı
Kızıl Bayrak / Paris