Fransa’da “Mega Bassine” karşıtı eylem

Fransa, Sainte Soline'de tarımsal su depolama havzaları projesi ''mega bassine şantiyeleri'' ne karşı kitlesel eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Mart 2023
  • 16:55

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı birçok sektörde haftalardır grev ve eylemler aralıksız sürerken, Deux Sevres bölgesinde bulunan Sainte Soline'de tarımsal su depolama havzaları projesi ''mega bassine şantiyeleri''ne karşı kitlesel eylem gerçekleştirildi. Eylemde çoğu ağır olmak üzere yüzlerce kişinin yaralandığı açıklandı.

25 Mart Cumartesi günü Confederation Paysan (Köylü Konfederasyonu), Bassin Non Merci, (Havzalara Hayır, Teşekkürler) Soulèvements de la Terre  (Dünya Ayaklanmaları) ve Les Ecologistes (Çevre Hareketi) başta olmak üzere 100 kadar sendika ve demokratik kitle örgütünün çağrısı ve desteğiyle gerçekleşen eyleme 30 bin kişi katıldı. Polisin gerçekleştirdiği saldırı sonucu 200’ün üzerinde eylemcinin yaralandığı, 40 kişinin bölgedeki hastanelere kaldırıldığı, bir eylemcinin komada, iki eylemcinin ise ağır yaralı ve hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı. Eyleme azgınca saldıran polisin ambülansların Sainte Soline geçişini engellediği ve yaralıların tedavisini geciktirdiği açıklandı.

Eylemciler, bölgeden ayrılmadan önce Sainte-Soline havzasından bir pompayı ve bir merkezi boruyu etkisiz hale getirdiklerini açıkladılar.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Sainte Soline'de yaşananların ardında "aşırı solun olduğunu" öne sürerek, aşırı solun kazanamayacağını söyledi. Sainte Soline'de yaşananları ise “eko terörizm” olarak tanımladı. Darmanin, ayrıca polis ve jandarmanın azgın ve dizginsiz saldırısını savundu. Kitleyi dağıtmak için 4 binden fazla göz yaşartıcı gaz bombası, plastik mermi ve  “plastik mermi fırlatan el bombaları” kullanıldığını açıkladı.

***

Mega havzaların, özellikle yaz aylarında tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış devasa su depolama yapıları olduğu, plastikleştirilmiş ve su geçirmez devasa yapay havuzlardan oluştuğu, bir mega havzanın ortalama sekiz hektarlık bir alana yayıldığı ve on futbol sahasına eşdeğer olduğu, en büyüğünün 18 hektara yayıldığı belirtiliyor.

Proje, toplam kapasitesi 6 milyon metreküp olarak planlanan 16 rezervuardan oluşuyor. Proje sahibi ve destekçileri tarafından resmi olarak "ikame rezervleri" olarak adlandırılan bu mega havzaların yağışın az olduğu yaz aylarında ekinleri sulamak için kışın yeraltı sularından çekilen suyu depolamayı amaçlıyor.

Kızıl Bayrak / Fransa