Grevcilerden polislere ders!

Sarı Yelekliler hareketi bir yılı aşkın süredir devam ederken, genel grevin işçilerinin katılımıyla asıl eylem gücüne erişti. Grevcilerin Cumartesi yürüyüşüyse militanlığıyla öne çıktı. Polis birçok yerde kaçmak zorunda kaldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Ocak 2020
  • 13:21

Grevci işçiler dün eylemlerine devam etti. Sendikaların çağrısına Sarı Yelekliler de katıldı. Saat 13.30 sularında Nation’da toplanan kitle Bastille hattı üzerinden Republique Meydanı’na yürüdü. On binlerin katıldığı eylemde çok renkli görüntüler ortaya çıktı. Grevcilerin yaratıcı pankartlarıyla, Sarı yeleklilerin birbirinden farklı döviz ve yelek sırtına yazdıkları mesajlarla hem emeklilik hakkına hem de sisteme karşı tepki yansıtılıyordu. RATP grevcilerinden bazıları iş kıyafetleriyle geldiği eylemde özel sektörde çalışan ve hafta içi grevi sürdürmeyen işçiler de alana çıktı. Türkiyeli devrimci ve sol güçlerden TKİP taraftarları orak çekiçli bayraklarıyla katılıp eylemde sosyalizmin simgesini dalgalandırırken Bir-Kar ve ADHK de flamalarıyla yer aldı. Bir-Kar’lılara birçok eylemci gelip kim olduklarını sordu. Bir-Kar’lılar da kendileri tanıtarak sosyalizm propagandası yaptılar.

Polis ablukasındaki eylem militan yönüyle öne çıktı. Neredeyse polisle çatışma yaşanmayan 100 metrelik bir parkur, gaz atılmayan 15 dakikalık periyod yok gibiydi. Özellikle Anti Faşistler ve anarşistlerin ağırlıkta olduğu genç kitle bankaları, kapitalist tekellere ait mekanları hedef alırken, geçtiğimiz günlerde gözaltında katledilen Cedric Chouviat polise karşı militanlığı güçlendirdi. Eylem boyunca “Justice pour Cedric!/Cedric için Adalet!”, “les flics violeurs assassins/ Polis saldırgan katil!”, “Tout le monde deteste la police / Herkes polisten nefret ediyor!” sloganları sıkça  atıldı. Cedric’in adını haykırarak tempo tutup polise saldırılar gerçekleştirildi. Polisin tüm saldırı gücüne rağmen yer yer geri çekilmesi sağlandı. Polisler taş yağmuruna tutularak bulundukları alanlardan kaçırıldı. Her fırsatta çöp kovalarından ve bankaların güvenlik için camlarını kapattıkları tahtalardan barikatlar kurularak ateşe verildi. Polis yürüyüş boyunca gözaltı için saldırmaya cesaret edemedi. Kitlenin tüm saldırılarda tek parça durması saldırıları da frenledi. Polis özellikle Bastille Meydanı’nı demir bariyerlerle kapatmıştı.

Şiddetli çatışmaların ardından ara nokta olan Bastille Meydanı’na varıldığında kitleyi feministlerin kurduğu koro ve opera sanatçısı grevciler karşıladı. Bastille Opera Binası önündeki merdivenlerde yüzlerce eylemci hep bir ağızdan marşlar söyleyerek kitleyi selamladı. Kitle de alkışlarıyla bu jesti yanıtladı. Burada bekleyen yüzlerce işçi ve emekçiyle birleşerek ilerleyen kortejlerde çatışmalar hiç eksik olmadı. Yine yol boyunca bankalara ve polis noktalarına saldırılar gerçekleştirildi. Polis kitle kararlılığı ve militanlığı karşısında artık bu noktada daha savunmada kalmaya zorlandı. Polis daha çok kendisine saldırılarda gaz kullanırken kalkanların arkasına saklanarak noktalarını tutmaya çalıştı. 

Republique Meydanı’na yaklaşıldığında kitlenin önü polis barikatı ile kesildi. Burada da Sarı Yelekliler kitlesi ve grevciler barikatın önüne gelip polisle yüz yüze bekleyerek korkmadıklarını ve yürüyüşe devam edeceklerini gösterdi. Polis bir süre sonra geri çekilmek zorunda kaldı. Republique Meydanı’nda da eylemin devamı aynı şekildeydi. Meydandan çıkan caddeleri polis tutarken birçok noktada çatışmalar yaşandı. Kitle bir dizi noktada polisi köşeye sıkıştırarak polisleri hareketsiz bıraktı. Yüzlerce eylemciden gelen taşlar karşısında kafalarını kaldıramayan polisler çareyi kaçmakta buldu. Kitle yer yer polislere yumruk ve tekmelerle de saldıracak kadar yaklaştı. Polisler kendi ekiplerini bile yalnız bırakarak arkalarına bile bakmadan kaçarken bazı polisler yerlerde sürüklendi. Perşembe günü eylemdeki polis teröründe iki grevci yaralanmıştı. Bu eylemdeki militanlık polislere verilmiş yanıt oldu.

Genel grevin etkisini arttırmak için kararlaştırılan Cumartesi eylemi Sarı Yeleklilerle birleşmeye devam etti. Grevcilerin kitleselliği Sarı Yelekliler’in fiili eylem çizgisiyle birleşerek daha güçlü bir mesaja dönüşüyor. Ayrıca Sarı Yelekliler’in genel tepkiselliği böylece sınıfsal bir karakter kazanıyor. Grevciler ise bürokratların icazetinden çıkarak fiili meşru eylemlerle grevin etkisini güçlendiriyor.

Kızıl Bayrak / Paris