Fransa’da grev ve eylemler: Paris’te on binler sokaktaydı

Emeklilik reformuna karşı grevlerin 56. gününde işçi, emekçi ve gençler yeniden sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Ocak 2020
  • 11:10

5 Aralık’tan bu yana 56. gününe giren grevler aynı kararlılıkla sürüyor. İşçi ve öğrenci sendikalarının çağrısıyla Fransa genelinde 200 noktadan fazla yerellerde dün de sokaklara çıkan işçi emekçi öğrenci, emekli ve işsiz hep bir ağızdan emeklilik reformunun geri çekilmesi kararlığını yineledi. Yüzlerce şirkette de grevler devam etti.

Paris’te işçi ve öğrenci sendikalarından CGT, FO, FSU, SOLIDAIRES ,UNEF ve UNL’nin çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe on binlerce işçi, emekçi ve genç katıldı. Saat 13.30’da İtalya Meydanı’nda toplanan kitle Vauban Meydanı’na yürüdü.

Emeklilik reformunun geri çekilmesi, kamu ve özelde ücretlerin arttırılması, asgari ücretin yükseltilmesi, emeklilik yaşının 60’a çekilmesi, özelde son 10 yıl, kamuda son 6 aya göre emekliliğin hesaplanması, eşit işe eşit ücret, patronlara vergi ve sosyal prim muafiyetine son verilmesi, en az emekli aylığının asgari ücretten düşük olmaması, geleceksizliğe ve güvencesizliğe karşı eğitime daha fazla bütçe ayrılması talepleri yükseldi.

Geçen haftaki yürüyüşe göre katılımda düşüş gözlense de işçi sendikaları kortejlerine kıyasla değişik kolej, lise ve üniversiteden gençliğin katılımı yüksekti. Öğrenci kortejlerinden Enternasyonal Marşı yükseldi.

Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte polisin provokatif tutumuna karşı büyük bir öfke hakimdi. Kitle yer yer “Katil, tecavüzcü polis defol!” sloganları haykırarak izinli güzergah terk edilmek istendi. Korsan yürüyüşe geçmek isteyen kitleye Montparnasse yakınlarında “voltijör” denilen polis ekiplerinin azgınca saldırısı sonucu gözaltına alınanlar oldu. Paris valiliği yaptığı açıklamada, baskıcı yasalarından faydalanarak gözaltıları haklı çıkarma çabasıyla yüzlerin komple kapatıldığı belirtti.

Öte yandan demiryolları ve metrolarda ulaşımda grevlerin durmasının ardından enerji sektöründe grevler devam ediyor.Ulusal elektrik çalışanlarının grevleriyle enerji üretimi yavaşlarken kesintiler de devam ediyor.

23 Ocak’tan bu yana CGT Energy, Île-de-France’daki atık çöp ve geri dönüşüm fabrikalarından en büyük yakma fırınlarından üçünü bloke etmiş bulunuyor. Bir haftadır reforma karşı grevde olan çöp ve atık depolarında atıkların artık işlenmediği açıklandı.

Sendikalar 6 Şubat’a yeni eylem çağrısı yaptı.

Sendika bürokratları grevlerden rahatsız

SUD Rail’de örgütlü grevci bir işçi yaptığı açıklama ile grevci işçilerin maruz kaldığı baskılara ve sendika bürokratlarının kirli oyunlarına değindi.

Flandre ve Vitry depolarından sendika temsilcilerinin disiplin cezaları ile etkisiz bırakma saldırılarına karşı gerçekleşecek olan grev ve dayanışma eylemine değinen işçi, SNCF ve RATP çalışanlarının sahip çıkması gerektiğini belirterek dayanışma çağrısında bulundu. Şirket yönetimi tarafından saldırının özellikle seçilmiş sendika delegelerini hedef almasının işçi sınıfına gözdağı olduğunu belirterek geri adım attırmanın yolunun işçi dayanışması ile sahip çıkmaktan geçtiğini belirtti.

Sendika kasalarında bulunan grev dayanışma fonlarına da değinen grevci işçi CGT’nin 700 bin üyesi, FO’nun da 350 bin üyesi bulunduğunu beliretti. Aidatlardan 10 avro ayrılması halinde sağlanacak 10 milyon avronun çok büyük destek sunacağını söyleyen işçi, sendika bürokratlarının grevlerin sürmesi ve kazanılması taraftarı olmadığını açıkladı. İşbirlikçi sarı sendika CFDT’nin de 120 milyon avro grev kasasında para olduğuna değindi.

Çarşamba günleri ana okulu ve ilkokulların tatil olduğundan dolayı eğitim emekçilerinin greve katılımının zayıf göründüğü, Cuma günü greve çıkmanın Cumartesi ve Pazar günüyle 3 günlük ekonomik kayıp olarak geri döndüğünü açıklayan işçi, eylem tarihi ve günlerin seçiminin sendika bürokratlarının ayak oyunu olduğuna dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Paris