Fransa’da emeklilik reformuna karşı grev sürüyor

Fransa’da emeklilik reformuna karşı başlatılan grevlerin 43. gününde yüz binler sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Ocak 2020
  • 09:33

Ulusal Demiryolları SNCF, Paris ve banliyö toplu ulaşım ağı RATP çalışanlarının 5 Aralık’ta başlattıkları grevlerin eğitim, sağlık, enerji, rafineri, havayolu, hukuk gibi tüm sektörlerin de katılmasıyla aralıksız sürerken, CGT Ulusal Liman ve Rıhtım Federasyonu’nda örgütlü liman işçileri de 14 Ocak günü başlattıkları 72 saatlik “ölü liman” şiarlı grevle emeklilik reformu yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle Fransa’nın en büyük limanlarından Marsilya, Nantes-Saint-Nazaire, Bordeaux, La Rochelle, Dunkerque ve Rouen’ı gemi giriş ve çıkışlarına kapattı. Dış ticaret limanı Le Havre’da da durum hiç farklı değildi. Uluslararası ticaretle ünlü Le Havre limanına giremeyen birçok gemi açık denizde demirlemek zorunda kalırken bazılarının Belçika’nın Anvers ve Hollanda’nın Roterdam limanlarına yöneldiği belirtildi. Liman işçilerinin özel emeklilik rejimi statüsünde olmadıkları ağır çalışma koşullarından kaynaklı normal emeklilik yaşından iki yıl önce emekli olma hakkına sahip oldukları belirtiliyor.

Rafinerilerde ve petrol depolarında haftalardır süren grev ve blokajdan en çok Finistere ve Brest bölgelerinin etkilendiği açıklanırken, başka birçok bölgenin de akaryakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu, istasyonlara bir sonraki gün için neredeyse yakıt güvencesi verilemez duruma geldiği belirtiliyor.

23 Ocak akşamı saat 19.00’dan itibaren hava trafik kontrolörlerinin 3 günlük grev gideceği belirtildi. Aire France ve değişik havayolu şirketlerinin grevden etkilenerek uçuşlarının iptal edileceği açıklandı.

PTT dağıtım ve toplama merkezlerinde grev ve blokajlar, Paris ve Marsilya’nın en büyük çöp atık toplama ve ayırma merkezlerinde grev ve blokajlar, okullar kantin ve kreşler de grevler, avukatlardan adalette kara gün uygulaması gibi eylemlerle hayatın her alanında reformun tartışmasız geri çekilmesini talep eden emekçilere sermaye devletinin temsilcileri içişleri bakanı ve başbakandan tehdit ve polis baskısı dozunu arttırarak sürdürdükçe Macron ve hükümetine ve reformuna karşı biriken öfke daha da büyüyor. Büyük bir kararlılıkla süren grevler sabahın ilk saatlerinden itibaren blokaj eylemleriyle başlarken metro, RER ve banliyö trenleri büyük ölçüde seferlerin azalması ve garların kapanmasıyla toplu ulaşım hatları büyük ölçüde etkileniyor.

Reforma karşı 14 ve 15 Ocak günleri gerçekleşen lokal eylemlerin ardından 16 Ocak günü gerçekleşen eylemlere Paris’te 250bin, Marsilya’da 110 bin, Toulouse’da 80 bin, Le Havre’da 25bin, Bordeaux’ta 20 bin, Lyon’da 16 bin, Nantes’ta 10 bin, Rouen’de 10 bin olmak üzere yüz binler sokaklara çıktı. Fransa genelinde iki yüze yakın noktada eylemler düzenlendi. “Grevlere katılım düşüyor, grevin soluğu kesiliyor” diyenlere işçi, emekçi ve gençler büyük bir ders verilmiş oldu. Sadece Paris’te 250 bin olmak üzere yüz binlerce işçi, emekçi ve gencin katıldığı eylemlere katılımı İçişleri Bakanlığı Fransa genelinde 180 bin olarak açıkladı.

Paris’te gerçekleşen eylem için saat 14.00’te Montparnasse’da toplanan kitle İtalya Meydanı’na yürüdü. İlk görünüşte katılımın zayıf olduğu yansımasına karşın, kısa bir süre içinde ezici çoğunluğu gençlerden oluşan değişik lise ve üniversiteden katılım dikkat çekti. SNCF emekçileri, değişik metro ve RER hatlarında çalışan grevci işçilerin yanı sıra Sarı Yelekliler de eylemde yer aldı. Devamında ise sendikalar kortejlerini oluşturdu. Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen eylem boyunca “Macron istifa!”, “Katil, tecavüzcü polis!”, “Buradayız, Macron istemese de buradayız! İşçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız!”, “Genel grev!” sloganları sıklıkça haykırıldı.

Kararlılığın sergilendiği ve coşkulu bir atmosferde geçen eylemde kamu ve hizmet sektörü emekçilerinin yanı sıra özel sektörden PSA-Peugeot’dan emekçiler de yer aldı.

Günden güne artan dayanışmanın, sergilenen militan eylem ve direnişin reform projesinin geri çekilmesine kadar aynı kararlılıkla süreceğini açıklayan sendikalar 22-23 ve 24 Ocak tarihlerinde eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Grevlerle dayanışma her alanda sürüyor.

Grev kasalarına bugüne kadar 2 milyon 400 bin avro bağış yapıldığı açıklandı. Ayrıca internet video oyuncularının oluşturduğu Kolektif ‘Le Stream Reconductible’ üyeleri de grevlerle dayanışmak için oluşturdukları platformda 130 bin avro toplandığını açıkladılar. Aralık ayı toplu ulaşım abonmanının RATP tarafından geri ödeneceğinin açıklanmasıyla miktarın grev kasasına aktarılması yönünde kampanya başlatıldı.

Artan polis baskısı ve şiddete İnsan Hakları Savunma Ligi’nden gözlemciler de katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris