Versailles’da işçi forumu

Versailles’da genel grev yürüyüşü öncesi işçi forumu düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Ocak 2020
  • 12:50

Genel grev yürüyüşü öncesi sabahın erken saatlerinde Versailles’da işçi forumu düzenlendi. Forumda CGT, Sud ve FSU sendikalarının temsilcilerinin dışında postacılar, su ve kanalizasyon (SUEZ), enerji işçisi, öğretmenler ve BİR-KAR temsilcisi söz aldı.

CGT sendikasının Versailles bölgesi demiryolları genel sekreteri yeni bilgilere göre bazı bakanların yalan söylediğinin ortaya çıktığını ifade etti. Yetkili bakanlığın, devletin yaş hesaplarına göre emeklilik yasasının şu an sözde geç bir tarihe ertelemek istendiğini söyleyerek, aslen birkaç sene içerisinde emeklilik yaşının gelecek kuşaklar için 67 hatta 70 yaşına vardırılmak istendiğini vurguladı.

Sud temsilcisinin konuşmasında Macron karşıtı şarkılarda söylenen sözlerin pratikte yeterli olmadığını belirtti, bunun için de kitleyi daha radikal eylem ve grevlere davet etti.

Öğretmenler adına yapılan konuşmada, birçok lisede öğretmenlerin sınavları ertelemeye çalıştığı, buna karşın polisin baskı ve gözaltısıyla karşılaştıkları vurgulandı. Aynı zamanda bazı liselerde de liselilerin boykot kararı alarak dersleri boykot ettiği açıklandı. Konuşma öğretmenlerle desteği büyütme çağrısıyla son buldu.

FSU adına yapılan konuşmada burjuva medyanın grevi karalamak için elinden geleni yaptığı ve “blokaj eylemlerini toplumu mağdur eden haydutların gerçekleştirdiğini” yazdığı belirtildi. Grevlere desteğin halen %66 dolaylarında seyrettiği ve bunu bir güce çevirmek gerektiği vurgulandı.

Enerji işçisi konuşmasında; bu süreçte yeni ve daha radikal eylemlerin kararını aldıklarını beyan etti. Şimdiye kadar yapılan radikal eylemlerde duyulan rahatsızlıktan kaynaklı, CGT Versailles genel sekreterinin evinden alınarak 24 saat boyunca gözaltında tutulduğunu vurguladı.

Son olarak BİR-KAR adına yapılan konuşmada enerji işçilerin gerçekleştirdiği radikal yöntemlerin örnek olduğu ve bu tarz eylemlerin yapılması gerektiği söylendi. Fransa’nın tarihinde bir eylem geleneği olduğu hatırlatılarak, bugün emeklilik reformuna karşı verilecek mücadelenin gelecekte aileler, gençler ve çocuklar için verilen bir kavga olduğu vurgulandı. Kısa konuşma “Güç birlikten doğar” sözüyle son buldu.

Her gün düzenlenip grevin geleceği oylanan forumların dünkü buluşmasında, çarşamba gününe kadar forum yapılmama ve bu süreç içinde isteyenlerin grevi sürdürebileceği vurgulanarak forum son buldu.

Kızıl Bayrak / Paris