İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) ve Sosyalist Gençlik Hareketi (Socialist Youth Mouvement) Paris'te genel grev üzerine panel düzenledi. Türkiyeli göçmen işçilerin dikkatini genel greve çekmek amacıyla düzenlenen panel iki örgütün ortaklaşması ve grevci işçilerin katılımıyla güçlü geçti.
Dün Dersim Kültür Derneği'ndeki etkinlikte ilk söz Grevdeki RATP işçilerinden Cemil Balkır'a verildi. CGT sendikasının işyeri temsilcilerinden olan Balkır, greve çıkış süreçlerini aktardı. Balkır, genel olarak Macron'un saldırı yasalarına dikkat çekerek “2019 grevle başladı, grevle bitti” dedi. Emeklilik yasasının neler getireceğine değinen Balkır, özellikle kadın işçilerin yaşamlarının ve emekliliklerinin daha yoğun etkileneceğine dikkat çekti. Hükümetin söylediği yüksek emeklilik maaşlarının ancak kesintisiz 43 yıllık çalışma ile mümkün olduğunu söyledi. Bunun da çalışma hayatı boyunca hiç işsizlik maaşı almadan, hiç doğum izni vb. başvurmadan sürdürülmesi ile mümkün olacağının altını çizdi. Greve katılımın bu nedenlerle de yoğun olduğunu belirterek kendilerinin bile beklemediği bir yoğunluk ve ısrarla eylemin sürdüğünü anlattı. Genel grevin ağırlığının SNCF ve RATP işçilerine kalmasının zorluklarından bahseden Balkır, özel sektörün greve çıkmamasının kazanımı zorlaştırdığını ifade etti. Dayanışma hareketlerinden de bahseden Balkır, asıl önemli olanın maddi dayanışma değil greve katılım olduğunu ifade etti.
Tarihi günlerden geçerken bir adım öne!
CGT temsilcisinin emeklilik yasasına, genel greve ve sendikal harekete ilişkin anlatımının ardından söz Bir-Kar temsilcisine verildi. Temsilci emperyalist devletlerin artık kendi ülkelerinde de sistemi ayakta tutmakta zorlandıkları ve sistemin iflasını itiraf ettiklerine dikkat çekti.
Bir-Kar temsilcisi sözlerine Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya uzanan halk isyanları ve dünyanın dört bir yanındaki sınıf hareketlerinin genel görünümüne vurguyla başladı. Hindistan'taki milyonların katıldığı grevlere dikkat çekti. Tarihi günlerden geçildiğine işaret ederek Fransa'daki genel grevin de bu sürecin bir parçası olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu noktada Sarı Yelekliler'in devamı olarak grev hareketini okumak gerektiğini söyledi. Genel Grev'in ilk gün eyleminde milyonu aşan katılım ve 3. eylemdeki 1.8 milyonluk katılımlara işaret eden Bir-Kar temsilcisi bu durumu işçi sınıfı içerisinde artan mücadele isteğine bağladı. Konuşmanın sonunda göçmen işçilerin bir adım öne çıkarak sendikalarına üye olması ve grevi sahiplenmesi vurgulandı.
Konuşmasına bir Fransız atasözüyle başlayan SGH temsilcisi, “aynı gemideyiz” diyerek mücadeledede birlikte olduklarını ifade etti. Emeklilik yasasından çok önce de benzer saldırı yasalarının geçirildiğini belirten SGH temsilcisi, 'sosyalist' Hollande dönemindeki yoğun saldırıların Macron'dan daha ağır olduğunu ifade etti.
Grevci işçilerden katılım
Panelist olan CGT temsilcisinin dışında, Sud Solidaires Sendikasına üye grevci demiryolu ve ulaşım işçilerinin panele katılması tartışmaları güçlendirdi. Sud Rail sendikasından bir grevci işçi bu süreç başlamadan önce sadece günlük hayata ilişkin sohbet ettiği işçilerin şimdi düzeni yıkma tartışması yaptığını belirtti. Sud RATP'den katılan grevci ise grevin de sınırları olduğunu, düzen sınırlarını aşan adımlar atmak gerektiğini ifade etti. Grevleri büyütmeden taleplerin karşılanmasını beklemediğini söyledi. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı panelde birçok kişi söz alırken özellikle grevci işçilerin katkılarının yarttığı motivasyon ve heyecan öne çıktı. Göçmen işçilerin sendikalarında örgütlenmesine ve greve daha etkin katılım sağlamasına dönük çağrı yapılarak etkinlik bitirildi.
Kızıl Bayrak / Paris