Fransa’da emeklilik reformuna karşı mücadele sürüyor ve sürecek!

Fransa'da işçi ve emekçilerin ve gençliğin emeklilik reformuna karşı öfkesi dinmiyor. Dün başta Paris’te on binler olmak üzere ülke çapında 200 noktada kitleler sokaktaydı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Şubat 2020
  • 10:53

Macron yönetiminin emeklilik reformuna karşı 5 Aralık'ta SNCF-demiryolları ve RATP-Paris ve banliyö ulaşım hatlarında çalışan emekçilerin çağrısıyla başlayan grevler 40. gününde dursa da işçi ve emekçilerin emeklilik reformunun geri çekilmesi talepleriyle eylem kararlılığı sürüyor.

Emeklilik reformu projesinin meclise geldiği 17 Şubat Pazartesi günü Paris ve banliyölerinde ulaşımı sağlayan RATP'de örgütlü emekçilerin ‘ulaşımda kara gün’ şiarlı grevinin ardından on binler Paris'te kitlesel eylem düzenlemişlerdi. Salı akşamı ise birçok kentte meşaleli yürüyüşler düzenlendi.

Neredeyse eylemsiz ve blokajsız günün olmadığı reforma karşı işçiler, emekçiler ve gençler; CGT, FO, FSU, Solidaires, FIDL, MNL, UNL ve UNEF sendikalarının çağrısıyla 20 Şubat Perşembe günü yeniden sokaklara çıkarak reformun tartışmasız geri çekilmesi taleplerini yükseltti.

Paris'te işçi ve öğrenci sendikalarından CGT, FO, FSU, Solidaires, FIDL, MNL, UNL ve UNEF'in çağrısıyla gerçekleşen yürüyüş için on binler saat 13.30’da Montparnasse Meydanı’nda buluşarak İtalya Meydanı’na yürüdü.

Eğitim, sağlık, demiryolu, havayolu, avukatlık, hukukçular, temizlik, kültür ve sanat gibi birçok meslek dalında çalışan kamu ve özel sektörden işçi ve emekçilerin yanı sıra değişik kolej, lise ve üniversiteden binlerce genç ve Sarı Yelekliler katıldı.

Kortejlerde taşınan pankart, döviz ve sloganlarda Macron-Delevoye yasasının geri çekilmesi, genel ve özel emeklilik yasasının korunması, emeklilik yaşının 60’a indirilmesi, ağır ve zor işlerde erken emeklilik, ücretlere ve emekli aylıklarına zam, kadın erkek eşitsizliğinin kaldırılması, eşit işe eşit ücret, yıllarca süren eğitimin emekliliğe sayılması, gençler arasında güvencesizliğin son bulması, en düşük emeklilik aylığının asgari ücret seviyesinde korunması talepleri yükseldi. Fransa genelinde 200 noktada eylemler düzenlendi. Sendikalar Paris'teki yürüyüşe 50 bin işçi-emekçi ve gencin katıldığını açıkladı.

Eylemler devam edecek

Emeklilik reformunun finansmanı için bir taraftan hükümet sendikalara çağrı yaparken reform karşıtı sendiklar yeni eylem planları açıkladı.

CGT, FO, FSU, Solidaires, FIDL, MNL, UNL ve UNEF 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 31 Mart için kitlesel eylem çağrısı yaptı.

Belirlenen tarihlerin dışında ise blokaj eylemlerinin, grevlerin, meşaleli yürüyüşlerin süreceği açıklandı. CGT sendikası ise hükümetin grevci işçilere yönelik tehdit, baskı ve işten atma saldırılarına karşı önümüzdeki Perşembe gününden itibaren eylem çağrısı var.

Sarı Yelekliler, Black Bloc, antifaşist ve anti-kapitalistler de yaptıkları açıklamada sendikaların eylemlerini eleştirerek sokaklarda hak aramanın dans etmek veya şarkı söylemekle olmayacağını, hakların dişe diş mücadele ile kazanılacağını açıklayarak 14 Mart'ta başta başkent Paris olmak üzere sokaklara çağırdı.

Görünen o ki Sarı Yelekliler'le büyüyen öfke, emeklilik reformuyla işçi ve emekçileri sokaklara dökerken işçi ve emekçilerin ve gençliğin öfkesi sendika bürokratları ve hükümetin polis baskısıyla dizginlenemeyecek.

Kızıl Bayrak / Paris