“Beyaz Yürüyüş”te üçüncü gece

Nahal'ın öldürülmesinin üzerine Fransa'da eylemler devam ediyor. Üçüncü gecenin geride kaldığı eylemlerde her geçen gün katılan kişi sayısı ve uygulanan şiddet artıyor. Macron hükümeti ise öfkeyi kontrol etmeye ve öfkenin büyümesini engellemeye çalışıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Haziran 2023
  • 14:00

Nahal'ın öldürülmesinin üzerine Fransa'da eylemler devam ediyor. Üçüncü gecenin geride kaldığı eylemlerde, her geçen gün katılan kişi sayısı ve uygulanan polis şiddeti artıyor. Macron hükümeti ise öfkeyi kontrol etmeye ve büyümesini engellemeye çalışıyor.

Fransa'da üçüncü gece eylemler ile devam etti. Paris ve çevre banliyöleri, Marseille, Montpellier, Strasbourg, Lyon, Nantes, Rouen, Lille gibi büyük şehirlerin yanı sıra Annecy, Avignon, Saint-Etienne, Grenoble ve daha birçok kentte özellikle banliyölerin yoğun olduğu bölgelerde eylemler gerçekleşti. Belediye binaları, karakollar, vergi daireleri, konser ve tiyatro salonları, toplu taşıma araçları, tırlar ve kapitalist şirketlere ait mağazalar ve dükkanlar ateşe verildi. Özellikle zincir haline gelmiş Nike, Zara gibi mağazaların yanı sıra bankalar, sigorta şirketleri ve Mc Donalds gibi tekelleşmiş şirketlere ait yerlere yönelen öfke göze çarpıyor. Öğle saatlerinden itibaren başlayan eylemlerde, ''Nahel'in intikamı!'', ''Eğer videosu olmasaydı Nahel bir istatistik olacaktı!'', ''Adalet yoksa barış da yok!'', ''Unutmuyoruz! Affetmiyoruz!'' şeklinde yazılamalar yapıldı.

Nahel'in katili olan polisin avukatının yaptığı açıklamada, Nahel'in ailesinden özür dileği ve öldürmek istemediği belirtilirken, Marsille'de polislerin sokağa gerçek silahlarla ve elleri tetikte çıktıkları görüldü. Hükümet sürekli sukünet çağrısı yaparak polisin saldırganlığını ve yetkilerini arttırıyor.

CGT ve CFTD gibi sendikalar eylemlere destek vermek yerine sadece baş sağlığı dilemekle yetinirken, SUD Sendikası toplumun adalet çağrısının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak üyelerini eylemlere desteğe çağırdı.

Paris ve çevre banliyölerinde 307 olmak üzere Fransa genelinde toplam 667 kişi gözaltına alındı. Dördüncü gecenin de benzer bir şekilde geçmesi bekleniyor.

Kızıl Bayrak / Fransa