Emeklilik Yasası karşıtı 12 genel grevin ardından yine de yasanın geçmesi, bu gelişmenin Fransız işçi sınıfının 1 Mayıs'ını nasıl etkileyeceği merak konusuydu. Ancak yüzbinler meydanları doldurarak hala mücadelede kararlı olduklarını gösterdiler.
Fransa'da 2009'dan beri ilk kez tüm sendikaların dahil olduğu bir 1 Mayıs örgütlendi. Bu da Emeklilik Yasası karşıtı sürecin hala etkisinin sürdüğünü gösteriyor. Fransa genelinde yüzbinler sokaklara çıktı. Başkent Paris başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs yürüyüşleri düzenlendi. Özellikle küçük sanayi bölgelerinin olduğu kentlerde yoğun işçi katılımları öne çıkarken Paris, Bordeaux, Lyon, Nantes gibi kentlerde ise gençlerin katılımı yoğundu. Paris'te 550 bin kişi yürürken tüm Fransa'da katılımın 2.3 milyonu bulduğu bildirildi. Eylemlerin yaygınlığı da 310 noktaya ulaştı. Nitekim bu yılki kutlamalar son 30 yılın en yaygın ve kitlesel 1 Mayıs’ı olarak kayda geçti. Montpeiller gibi küçük bir kentte bile 18 bin işçi ve emekçi sokaktaydı. Eylemler oldukça canlı görüntülere sahne oldu. Kendi dövizlerini hazırlayanlardan makyaj ve kostümlerle gelenlere, ritm topluluklarından göçmen örgütlerinin yerel kültür sunumlarına kadar çok çeşitlilik hakimdi. Eylem boyunca kortejlerden sloganlar ve marşlar eksik olmadı. Bazı gruplar eylem sonundaki Nation meydanına Enternasyonal marşını söyleyerek girdi.
Polis önceki eylemlerde olduğu gibi saldırgan tavrını 1 Mayıs'ta da sürdürdü. Daha eylem öncesinden açıkladıkları kararlarla saldırganlıklarını göstermişlerdi. Paris’e binlerce polis ve jandarma ekibi kaydırıldı. Polis, ayrıca eylemde görüntü almak için Drone kullanma kararını açıkladı. Drone kullanımı gözaltı saldırısı ve sonrasında dava görüntüleri için kullanılıyor.
Ayrıca yürüyüş güzergahındaki metro istasyonları kapatıldı. Nation meydanına çıkan tüm yollar kapatılarak kitle bir tür kafese alındı. Polis kortej kollarına çıkan tüm yollarda arama noktaları kurdu.
Eylem boyunca da polis saldırıları ile bu tutum sürdürüldü. Kitlelerin üzerine koşup saldıran polislere taş ve şişelerle karşılık verildi. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 100'den fazla polis yaralandı. Polis saldırılarında çok sayıda eylemci de yaralandı. Polis eylem boyunca 300'e yakın kişiyi gözaltına aldı. Eski Continental grev temsilcisi Toulouse'daki yürüyüşte gözaltına aldı. Nantes'taki saldırılar sırasında polisin attığı ses bombasından dolayı bir eylemci ağır yaralandı.
Bir-Kar'dan 1 Mayıs'a uygun politik bir katılım
İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu 1 Mayıs'ın anlam ve önemine uygun bir katılım için ön çalışmalarında olduğu gibi eylem gününe de hazırlanmıştı. Erken saatlerde stant kuruldu. “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” şiarlı Fransızca pankartın asıldığı stantta Eksen yayıncılık kitapları ve Bir-Kar'ın materyalleri tanıtıldı. Bir-Kar'ın Fransızca broşürleri ve 1 Mayıs bildirisi dağıtıldı. Standa gelen Fransız emekçilerle sohbetler edildi. Fransızlar genel olarak Bir-Kar'ın farkını soruyordu. Zira alanda çok sayıda Türkiyeli ve Kürdistanlı örgüt standı vardı. CDK-F, ADHK, ACTİT, DP ve Partizan stant açmıştı. Geçtiğimiz yıllarda olmayan TİP de Paris 1 Mayıs’ında yer alan Türkiyeli ilerici güçler arasındaydı. Ancak genel yönelimleri daha çok Türkiye'ye dönüktü.
Fransız işçi ve emekçilerle stant vesilesiyle birçok tartışma imkanı yaratıldı. Öyle bir ilgi vardı ki kısa sürede bildiriler tükendi. Bir-Kar 2 saati aşkın süren stant faaliyetinin ardından malzemelerini toplayıp yürüyüş koluna geçti. Bir-Kar Cezayirli, Güney Amerikalı ve Bangladeşlilerin olduğu göçmen işçilerle birlikte sendikaların arkasında yürüdü. Fransızca sloganlar ve Türkçe marşlar eşliğinde yüründü. Eylem kitleselliği ve yer yer çatışmalardan kaynaklı Nation meydanına varılması 3 saati buldu. Nation meydanına girildikten sonra pankart toplanıp eylemi tamamladılar.
Umutsuz anda bile mücadele bir umuttur!
Paris mitinginde taşınan “Même sans espoir, la lutte est un espoir/Umutsuz anda bile mücadele bir umuttur” pankartı Fransa 1 Mayıs'ının özeti gibiydi. Tüm polis saldırılarına, Macron'un yeni saldırı paketlerini hazırladığı bir dönemde işçi ve emekçilerin umudu hala eylemlerdedir. Düzen içi seçimleri, anayasa mahkemesini değil sokakları esas alan mücadele devam ediyor.
Paris 1 Mayıs’ı, genel grevlerin ardından 13. eylem olarak ifade ediliyordu. Çünkü yasa geçtikten sonraki ilk eylemdi. Paris’teki 1 Mayıs kitleselliği ile militanlığıyla kitlelerin moral gücünün yüksek olduğunu, bir yenilgi atmosferinin hakim olmadığını göstermiştir.
Kızıl Bayrak / Paris