Üniversitelerde eylemler sürüyor

İkbal Uzuner ile Ayşenur Halil’in katledilmesi üzerine kadın cinayetlerine karşı başlayan eylemler 8 Ekim’de de sürdü.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 08 Ekim 2024
  • 18:00

İkbal Uzuner ile Ayşenur Halil’in katledilmesi üzerine kadın cinayetlerine karşı başlayan eylemler 8 Ekim’de de sürdü. Eylemlerin ikinci gününde de siyah giyerek protesto eylemlerini sürdüren öğrenciler “Güvenli kampüs istiyoruz” talebini yükseltti.

Ege Üniversitesi öğrencileri döviz ve sloganlarla kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemlerde “Kadın, yaşam, özgürlük!” ve  “Yasta Değil, İsyandayız!” sloganları atıldı. Öğrenciler, açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde yemekhanenin önünden Ege Üniversitesi Amfi Tiyatrosu’na yürüyerek burada yaşanan cinayetlere dikkat çekmek için anıt köşesi oluşturdu.

Ankara Hacettepe Üniversitesi öğrencileri Hacettepe Kadın Çalışmaları Topluluğu’nun (HÜKÇAT) çağrısıyla kadın cinayetlerine karşı Yıldız Amfi’den yemekhaneye yürüdü. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kampüs içerisinde her yıl onlarca kadın otostopta, sınıfta, hastanede, kampüsün herhangi bir yerinde tacize ve şiddete maruz kalıyor.Eşit, özgür, şiddetsiz bir dünya ve kampüsler istiyoruz. Güvenli kampüsler istiyoruz.”

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri Tınaztepe yerleşkesinde yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Merkez yemekhaneden hazırlık binası önüne yürüyen öğrenciler sık sık “Kadın yaşam özgürlük”, “Güvenli kampüs, güvenli yaşam”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganları attı. 

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri Kadın Araştırmaları Kulübü çağrısıyla D blok önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının okunmasının ardından öğrenciler yürüyüşe devam ederek okula girmek istedi ancak güvenlik okula almadı. Öğrenciler E kapısı önünde eylemi sonlandırdı.

Koç Üniversitesi öğrencileri “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla eylem yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Direnmeye daha çocukken başlayan kadınlar olarak buradayız, daima burada olacağız. Ölümlerin sıradanlaşmasına, kadınlarımızın isminin önemini yitirip bir sayı olarak istatistiklere kazınmasına izin vermeyeceğiz.”

Bilkent Üniversitesi öğrencileri “hükümet istifa” sloganlarıyla eylem yaptı. Yürüyüş yapan öğrenciler “kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı. Yapılan açıklamada iktidarın kadın düşmanı politikaları teşhir edildi. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve cezasızlık politikasından vazgeçilmesi talep edildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri de yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Bilgi Kadın Çalışmaları’nın çağrısıyla yapılan eylemde “Kadın düşmanlarına ve onların işbirlikçilerine geçit vermeyeceğiz” denildi.

İstanbul Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi önünde toplanan öğrenciler “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” , “İkbal Uzuner isyanımızdır!” sloganları atıldı. Eylemin ardından öğrencilerin Kadıköy’e yapmak istediği yürüyüşü polis tarafından engellendi. Bunun üzerine öğrenciler oturma eylemine geçti.

Haliç Üniversitesi öğrenciler oturma eylemi yaptı. Alkış ve sloganlarla eylem yapan öğrenciler “Katillerden hesabı gençlik soracak!” diye haykırdı. 

Ankara Üniversitesi'nde öğrenciler, son dönemde artan kadın cinayetlerini protesto etti. Öğrenciler, üniversite girişinde barikat engeliyle karşılaştı. Duruma tepki gösteren öğrenciler, daha sonra barikatı aşarak yürüyüşe geçti. Eylemde “Kadınlar soracak katillerden hesabı”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğrenciler anma yaptı. Sessiz yürüyüşün ardından İkbal ve Ayşenur’un fotoğraflarının üzerine karanfiller bırakıldı.